Ebben a hónapban két gyönyörű fogalmat fogunk felfedezni – a Dhyaant (meditáció) és a Pratyahart, amelyeket úgy határozhatunk meg, mint az elme és az isteni energiaforrás szinkronizálásának élményét.

Az állandó meditációs gyakorlat (dhyaan) fenntartása az egyik módja annak, hogy fejleszthessük a Pratyahar megtapasztalásának képességét. A meditáció során időnként képesek vagyunk megengedni, hogy különféle gondolatok jöjjenek és menjenek anélkül, hogy bármelyikhez ragaszkodnánk, és végül néha eljuthatunk a gondolatnélküliség állapotába is. Még akkor is, ha ez az állapot gyorsan elmúlik, elegendő ahhoz, hogy közvetlen tapasztalatot adjon nekünk az Egységgel egyesült tudat eme gyönyörű és boldogító állapotáról.

Ebben a hónapban olyan különféle Shabad Guru gyakorlatokat és meditációkat fogunk megosztani, amelyek az elme megnyugtatására, a meditatív elme fejlesztésére és a Gurura való mentális ráhangolódásra összpontosítanak, hogy segítsenek megtapasztalni a Pratyahar áldását az életünkben.

Sagal Manorath Paaeeaeh Meetaa

Ez a Shabad mentálisan ráhangol a Gurura. Meditálj ezen a Shabadon, vagy ismételd el naponta 11-szer, hogy ezt az energiát bevezesd az életedbe.

A saját elméd kezelése

A bal orrlyukon keresztül történő hosszú, mély légzés jót tesz a szívnek és az egészségnek. Megnyugtat. Elsajátíthatod annak képességét, hogy az egyik orrlyukon keresztül lélegezz. Az elméd irányítható, az életed irányítható, a helyzetek irányíthatóak – a légzés által. Ha átváltasz bal orrlyukas légzésre, az segíthet kilábalni a kihívással teli helyzetekből. Ha át tudsz váltani bal orrlyukas légzésre, a kisugárzásod kiterjed és inkább pozitív leszel, mint dühös és reaktív.

Az elme a kapocs a Végtelen és közted. Az elme elvihet bármilyen gondolatba, a gondolaton túlra és a Végtelenbe, és elvihet bármilyen tömlöcbe, bármilyen negativitásba. Az elmének nincs határa. Az elme a szolgád. De ha az elme lesz a gazdád, jól vigyázz! Két perc Kriya után elkezdhetsz unatkozni. A negatív elme beindul: „Miért csinálod ezt? Ez időpocsékolás. Csinálhatnék mást is.” Az elme nem akarja, hogy elkapd. Szabadon akar barangolni. Nehéz munka irányítani az elmét, de ha már egyszer mi irányítjuk az elmét, az elme szolgálni fog minket.

A meditatív elme fejlesztése

Erős meditatív elmére van szükségünk – szilárd, nyugodt, tiszta elmére –, hogy tudatosan és tisztán élhessünk. A meditatív elme lehetővé teszi számunkra, hogy intuícióval és bölcsességgel cselekedjünk, ahelyett, hogy impulzív módon reagálnánk mindenre, ami elénk kerül.

Meditáció az elme megnyugtatására

Ez a meditáció 3 percen belül megnyugtatja az elmét. A kéztartást „az elmét kielégítő mudrának” nevezik. Buddha, tanítványainak adta az elme uralására.

  • Testtartás: Ülj könnyű ülésben egyenes gerinccel, enyhe nyakzárral.
  • Mudra: Hajlított könyökkel emeld fel a kezedet úgy, hogy a szív előtt találkozzon a két kezed. A könyököd legyen a kéz magasságában tartva. Hajlítsa be mindkét kéz Jupiter (mutató) ujját a tenyered felé, és nyomd össze őket a középső ujjperc mentén. A Szaturnusz (középső) ujjak nyújtottak, és az ujjbegyeknél találkoznak. A többi ujj be van hajlítva. A hüvelykujj hegyei összeérnek, és a test felé mutatnak. Tartsd a Mudrát körülbelül 10 cm távolságban a testtől úgy, hogy a nyújtott ujjak a testtől elfelé mutassanak.
  • Szemek: Összpontosíts az orrod hegyére (laza szemfókusz)
  • Légzés és mantra: Lélegezz be teljesen és tartsd bent a lélegzeted, miközben magadban ismétled a választott mantrát 11-21 alkalommal (pl. Satnam, Waheguru, Satanama stb.) . Lélegezz ki, tartsd kint a levegőt, és ismételd meg a mantrát azonos számú alkalommal.