Snatam Kaur, a mantrazene világsztárja, a béke nagykövete 3 év kihagyás után ismét Budapestre látogat

Gyere és mártózz meg Snatam Kaur éteri zenéjében, ami békét és örömet hoz a szívekbe!

SNATAM KAUR KHALSA amerikai énekesnő, békeaktivista és író, aki inspirációját a szikh vallási irányzatból és a kundalini jóga tradíciójából meríti. Különleges tehetsége van ahhoz, hogy a hagyományos indiai szikh énekeket kortárs zenei környezetben szólaltasson meg oly módon, hogy az egyszerre érintse meg a modern embert és keltse fel a lelkében megbújó ősi vágyódását.

Snatam Kaur újra Magyarországon 2019-ben!

Snatam Kaur koncertjén elmerülhetünk az énekesnő és együttese örömteli, felemelő zenéjében, és meghallgathatjuk a már jól ismert és kedvelt dalok mellett az új, “Beloved” című albumának számait is.

Snatam dalai a hagyományos szakrális mantrákat, és a keleti és nyugati hatásokat ötvöző változatos zenei alapok megkapó egyvelegét képviselik. Időtlen szerzeményei, mint például a Prem, a Grace, az Anand, a Liberation’s Door vagy a Light of the Naam inspirációt és mély békességet adnak hallgatóiknak világszerte. Természetesen a legjobb alkalom, hogy Snatam zenéjét és a lényéből áradó bölcsességet és szeretetet megtapasztaljuk, egy élő koncert.

Snatam szerint „a koncert egy lehetőség az emberek számára, hogy ráébredjenek a mantrák erejére, hogy beleszeressenek a mantrákba és gyógyulásra leljenek általuk. Remélem, hogy a koncertjeim segítenek az embereknek összekapcsolódni ezekkel a mantrákkal, és így megérezhetik saját belső fényük és szeretetük ragyogását. Saját magam is megtapasztaltam, hogy együtt énekelni és mantrázni rendkívüli gyógyító erővel bír, és segít megszabadulni a stressztől, a feszültségtől és a túlfeszítettségtől, ami mostanában nagyon gyakori. Ezek a koncertek lehetőséget adnak arra, hogy újra megtaláljuk ezt a béke érzetét.”

Snatam élete és spirituális útkeresése

Snatam Kaur 1972-ben született az USA-beli Trinidadban. Vezetékneve (Kaur) a szikh hagyományból származik (a szikh vallás női beavatottjai mind ezt a nevet viselik), jelentése „hercegnő”. Hatéves korában családjával együtt Indiába költözött, hogy édesanyja kirtanéneklést tanulhasson. Így a kis Snatam is gyakran énekelt együtt kirtant édesanyjával a szikh templomokban és vallásos ünnepeken, már kisgyermekkorában magába szíva a hagyomány elemeit. Spirituális útkeresésére nagy hatással volt Yogi Bhajan is, akinek környezetében nőtt fel. Középiskolás korában kezdett el hegedűn játszani az iskolai zenekarban, és zenét szerezni is. Ezt követően Oaklandban járt egyetemre, biokémia szakon szerzett diplomát, majd pedig visszatért Indiába, hogy folytassa kirtan tanulmányait Bhai Hari Singh felügyelete mellett (akitől édesanyja is tanult). 1997-ben élelmiszertechnológusként kezdett dolgozni a Peace Cereals vállalatnál.

Zene és spiritualitás

2000-től viszont teljes egészében a zenének és a spirituális gyakorlatnak, illetve tanításnak szentelte magát. Elszerződött a Spirit Voyage Recordshoz, akinek alapítója, Guru Ganesha Singh Khalsa, lett Snatam menedzsere és zenekarának gitárosa is egyben. Azóta több mint 20 albuma jelent meg, amelyeket nagy sikerrel fogadott nemcsak a közönség, de szakmai berkekben is kedvező fogadtatásra leltek. 2010-ben az Essential Snatam Kaur: Sacred Chants for Healing című albuma 9. lett a New Age-albumok Billboard-listáján. Neve még nagyobb körben vált ismertté akkor, amikor Oprah Winfrey, az ismert tévés műsorvezető elárulta, hogy Snatam Kaur albumai a kedvenc meditációs zenéi közé tartoznak.

A szikh vallás és a kundalini jóga

Snatam a szikh vallási hagyomány és a kundalini jóga tradíció követőjeként elkötelezetten tevékenykedik egy jobb világ megteremtéséért. A szikh vallás legfontosabb teendői az istenségen történő odaadó meditáció, a szent szikh szövegek tanulmányozása, valamint a mások és a világ javára történő cselekedetek végzése. A szikh mantrák éneklésének is fontos szerepe van, ez megjelenik Snatam Kaur zenéjében is. A szikh tradíciónak megfelelően ő maga is turbánt hord. Spirituális hitéhez híven 2003 és 2009 között minden évben részt vett a Celebrate Peace Tour nevű rendezvényen, amelynek során iskolákban, kórházakban és más létesítményekben is fellépett, koncertet adott és előadásokat tartott.

Naad jóga: a szentséges hangok jógája

Snatam Kaur több mint húsz évig tanult spirituális mesterétől, a szikh vallási irányzatot Nyugaton is népszerűvé tevő Yogi Bhajantól. Tőle sajátította el a Naad jógát: ezt a szentséges hangokat, mantrákat használó jógairányzatot. Ennek a spirituális gyakorlatnak a lényege a béke és a gyógyulás élménye, amelynek köszönhetően Snatam zenéjéért a legkülönfélébb emberek rajonganak. Snatam célja, hogy a belső béke elérését szolgáló hétköznapi eszközöket adjon át az embereknek, ezért tizenhat éve tanítja a Naad jógát, valamint a kundalini jógát és meditációt. Ő a béke nagykövete a Yogi Bhajan-féle kundalini jóga tradíciót ápoló 3HO Alapítványnak is. Workshopokat tart, és tudását megosztja koncertjein, zenei albumain és időnként online kurzusokon (Life Guided by Light) keresztül is. 2016-ban megjelent könyve (Original Light – The morning practice of kundalini yoga) erőteljes és az egyéni spirituális gyakorlatban napi szinten is jól használható útmutató.

Snatam ma az Egyesült Államokban él férjével, a grafikusművész Sopurkh Singhgel és lányukkal, Jap Preet Kaurral. Gyermekük megszületése óta jóval kevesebbet turnézik, de a Sat Nam Fest Kundalini Yoga and Music Festivalt sosem hagyja ki.

Bővebb információ és jegyrendelés; namaste-elmeny.hu