Renivel a kismama és babás jóga oktató képzésen találkoztunk. Már a bemutatkozásnál felkaptam a fejem, amikor megosztotta, hogy évek óta blogol, és szenvedélye az írás – ugyanis ezzel én is pont így vagyok!  Aztán hamar kiderült, hogy már ő is évek óta oktat jógát (gerincjógát, női jógát, anya-lánya és immár kismama jógát is) az általam is követett Jóga Pop-ot szerkeszti, így nagyon megörültem, hogy személyesen is megismerhetem.

Számomra nagyon inspiráló látni, ahogy gyermeke felcseperedése mellett a blogja is egyre jobban kinövi magát – sőt, Reni az, aki biztatott abban, hogy mennyire jó lesz a babázós időszakban majd az írás, ami felé a borongósabb napokon is fordulhatok, és amire egy idő után azért lesz időm. Hát így közel fél évvel Lili születése után csak azt mondhatom – remélem most már lesz 🙂 Anyasága kapcsán olvashatjátok a Renivel készült “Tudatos Anya Interjúk” sorozat első részét. 🙂

Milyen érzés számodra Anyának lenni?

Nagyon ambivalens érzés, nehezen is tudom megfogalmazni, és csak klisék jutnak eszembe: egyszerre a legnagyobb boldogság és a legnehezebb feladat.

Számodra mit jelent az, hogy “Tudatos Anya”?

Ez nagyon nehéz kérdés. Pont amikor megkerestél ezzel az interjúval, az azt megelőző napunk pont egy olyan nyűgös, “semminemjó”, sírós nap volt, hogy aznap minden voltam, csak tudatos anya nem. Szóval inkább azt tudnám megfogalmazni, hogy milyen a nem tudatos anya…

Viszont azt is gondolom, hogy a tudatos anya tudatában van annak is, ha épp nem az, hogy mi az, amit épp nem jól csinált, amiben fejlődnie kellene, és milyen az az állapot, amikor igazán rá van hangolódva a gyermekére. Ne érts félre, de én tudatosan nem olvasok most gyereknevelési könyveket. Szeretném megtalálni azt az egyéni módszert, ami közelebb visz a gyermekem megértéséhez, anélkül, hogy olyasmit erőltetnénk magunkra, amit nem érzek nekünk valónak. Persze azért próbálok tisztában lenni a trendekkel, meg követni a fejlődési mérföldköveket a szakirodalom alapján, de csak módjával. Inkább a belső hangomra figyelek, és arra, mi az, ami nekünk működik.

Hogyan tudod fenntartani az egyensúlyt a mindennapjaidban, mint Anya és Nő?

A gyermekágyas időszakban sokszor csak annyira volt időm a napi “női” rutinok közül, hogy naponta egyszer bekrémeztem az arcomat… azóta ez persze megváltozott, de nem kevés munkám van benne.

Mit gondolsz az anya és a nő szerepéről a mai társadalomban?

Szerintem ma nagyon nehéz anyának, nőnek lenni. Nagyon sok szerep van, aminek meg kell felelni, amelyekben helyt kell állni. Azt gondolom, ezt egyre többen ismerik fel nálunk is, és a probléma tudatosítása már az első lépés a megoldás felé.

Hogyan élted meg a várandósságod, mit tanított neked leginkább?

Azt hiszem, nekem sokáig nehéz volt lassítani, lelassulni, még várandósan is. Aztán ahogy telt az idő, és fizikailag is “nehezebb” lettem, már fiziológiás lett a dolog, nem tudtam többet rohanni, sietve intézni a dolgaimat… ebben sokat alakított rajtam a babavárás.

Mi volt az, ami a legtöbbet segített a várandósság, a szülés, vagy a gyermekágy idején?

A várandósság alatt végig mozogtam, az utolsó hónapokban szinte már csak jógáztam, és még az utolsó pillanatban a férjemmel együtt beneveztünk még egy szülésfelkészítő délutánra is. (A mai napig hálás vagyok ezért Valter Évának, kismama jógára is hozzá jártam, és az apás délután nem csak nekem volt nagyon hasznos, de sikerült a férjemet is ráhangolnia a szülésre.)

Mik voltak eddigi legnagyobb kihívásaid, mint Anya, és hogyan kezelted őket?

Nem tudok kiemelni egyet sem, mert kihívás szinte minden napra jut… na jó, minden hétre. A legnagyobb kihívást abban látom, hogy ahogy nő a kisfiam, és változik, úgy kell nekem is egyre rugalmasabbnak lennem és alkalmazkodnom a megváltozott szokásaihoz, életkori sajátosságaihoz.

Mi inspirált és mi célból indítottad el annak idején a blogodat?

Nem sokkal a blog indulása előtt kezdtem el a jógaoktatást, és szerettem volna egy felületet, ahol a hozzám járóknak tudok üzenni, ha elmarad az óra, helyettesítés lesz vagy ahol tudok kis iránymutatást adni egy-egy ászanával kapcsolatban, amire órán nem mindig jut idő. Aztán a  blog szépen kezdte kinőni magát, elkezdtem olyan témákról is írni, amelyek engem érdekeltek. A Jóga Pop ma már az életem része, vagyis egy kicsit az én részem is, és már nemcsak egy informatív platform, de önkifejezés és sokszor terápia is – remélem nem csak nekem.

Mik a jövőbeli terveid?

Szeretnék még nagyon sokat tanulni, és van egy félig saját fejlesztésű jógás projektem, ezt csiszolgatom, építgetem, és szeretném hosszabb távon is működtetni.

Milyen szokásokat alakítottál ki a mindennapjaidban, ami később a gyermeked életébe is tudatosságot vihet?

Azt gondolom, már maga a kialakult napirend is ilyesmi. Ezen kívül szinte minden nap lát mozogni, jógázni, van olyan, hogy ő hozza és teríti le a matracomat, és mutatja: “toooorna”.

Szerinted mit a legfontosabb megtanítani gyermekeinknek?

Azt, hogy gondolkodjon 🙂

Milyen szerepet játszik az életedben a kundalini jóga?

Én nagyon keveset tudtam a kundalíniről, mielőtt veled találkoztam. Amikor elkezdtem a Sat Nam Programok közül a 2018-es évindítót, akkor egy olyan tisztulási folyamat indult meg nálam, ami nagyon meghatározó volt számomra.

Hogyan változott meg a jóga gyakorlásod Anyaként?

Lelassult. Előtte a dinamikus jóga volt a fő profilom, most viszont imádok pl. a kismamákkal lassulni, légzőgyakorlatozni, kicsit jobban befelé figyelni.

 

+4 gyors kérdés
  • Mit tanácsolnál a szülés előtt álló nőknek? Legyenek nyitottak, ne ragaszkodjanak egy elképzelt ideális szülésélményhez. Mindenképp csoda lesz. És ha nincs ellenjavallat, mozogjanak, jógázzanak, maradjanak fittek –  az igazi meló ezután jön.
  • Mit tanácsolnál a kisbabákkal otthon élőknek? Sokszor nagyon nehéz megoldani, de néha egy kis egyedüllét, “kimenő”, kiszakadás a mindennapokból nagyon fel tudja tölteni az anyukákat. A magunkra szánt idő, legyen az egy séta, egy jógaóra, egy kávézás a barátnőkkel sokszorosan megtérül.
  • Mit tanácsolnál a kisgyerekek mellett? Itt még én is edződöm, szóval inkább jó tanácsokat fogadok 🙂
  • Milyen oldalakat /módszereket / információs csatornákat / könyveket/ ötleteket ajánlasz a várandós vagy újdonsült anyukák számára? Természetesen az Anyaklikk blogot 🙂 itt társsszerző vagyok, hárman írjuk a napi küzdelmekről, örömökről, nekünk bevált módszerekről.

Nagyon köszönjük Reninek az interjút. Reni blogját tehát itt olvashatjátok, facebook csatornáját pedig itt követhetitek.

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire,  állandó frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és az Instagram oldalunkon is.