Egészen hosszú listát lehetne arról írni, hogy a kundalini jógának általánosságban véve milyen jótékony hatásai vannak, azonban ebben a bejegyzésben inkább személyesebb tapasztalatokat szeretnék megosztani róla. Bele is vágok.

  1. Mindig kihúz a nehézségből és megtart

Az elmúlt évek során előfordult, hogy (különböző külső nehézségek miatt) a körülményeim nem tették lehetővé, hogy rendszeresen gyakoroljak. S pont emiatt is, a kihívások ilyenkor még erősebb befolyással hatottak rám.

Így már bőven van összehasonlítási alapom arról, hogy milyen az állapotom akkor, amikor gyakorlok, és milyen, amikor nem. Összességében azt mondhatom: a kundalini jóga által olyan belső erőre lehet szert tenni, amit egy idő után nem könnyű megingatni az egyensúlyában. A különbség gyakorlás és nem gyakorlás között szignifikáns.

  1. A középpontomba hoz

Számomra a középpontomban lenni azt jelenti, hogy jelen vagyok: kapcsolódom a testemhez, az érzelmeimhez, a lelkemhez, tudatos vagyok arról, hogy mi történik bennem, és ez a belső figyelem akkor is jelen van a háttérben, ha közben másra is figyelek a külvilágban. Tehát jelen vagyok önmagamban. Ez ad egyfajta teljesség érzést, amelyet én személy szerint áldásnak élek meg, nem mellesleg ez a belső egyensúllyal is összekapcsolódik.

  1. A szépség érzését erősíti

Itt ne arra gondolj, amit akkor érzel, amikor tükörbe nézel és mondjuk éppen jó napod van és szépnek látod magad. Ez, amiről beszélek, a belső szépségnek, a létezés szépségének az érzése. A tudatosság fejlesztése nem csak azt hozza el, hogy a létezésed mélyebb tudatába kerülsz (ld. 2.pont), hanem azt is, hogy  megtapasztalhatod ennek a szépségét. Ezt valójában nehéz szavakkal leírni.

  1. Új szintre hozza a kapcsolatokat

Ez az összes kapcsolattípusra vonatkozik (család, barátság, szerelem, munkahelyi), még akkor is, ha a másik, akivel kapcsolatban vagyok, nem végez semmilyen spirituális, önfejlesztő praxist. Miért? Ennek több oka is van, de nézzük most csak ezt: a jó kapcsolatoknak az alapja az elfogadás és az empátia; a kundalini jóga önismereti eszköz is, és az önismeret mélyítésével ezen képességek is fejlődnek. Ahogy egyre inkább megértőkké válunk saját magunkkal szemben, úgy mások felé is egyre könnyebb lesz ezt gyakorolni, s így válik lehetővé egy mélyebb és békésebb kapcsolódás másokkal is.

  1. Érzékennyé tesz de csökkenti a reaktivitást – a fura paradoxon

Hogy lehet ez? Mert azt gondolhatnánk, hogy érzékenynek lenni nem jó, mert akkor több minden kiakaszthat, hiszen jobban hatnak rám a dolgok. De ennek nem feltétlenül kell így lennie! Mindamellett, hogy a rendszeres gyakorlás finomítja az érzékelésünket azáltal, hogy tisztítja az auránkat, az energia csatornáinkat és a tudatalattit és egyre érzékenyebbé válunk a belső és külső dolgokra egyaránt; erősíti is az idegrendszert. Egy erős idegrendszerrel pedig könnyedebben vesszük a helyzeteket, és az életet is.

  1. A testem egy egészen jól elviselhető hellyé vált

Néha felmerül bennem az az ötlet, hogy milyen lenne mások bőrébe belebújni és megtapasztalni, hogyan érzik a testüket: könnyűnek, energiával teltnek, vagy nehéznek, ólom súlyúnak? Az elméjükben kontrollálatlanul zakatolnak-e a gondolatok, vagy csendes béke honol a fejükben? A szívük nehéz-e vagy derűvel és szeretettel telt?

Ha sok ideig vagyunk egy állapotban, akkor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy milyen máshogy lenni, és az válik normálissá, amiben vagyunk, bármi is az. Lehet, hogy nehéz a szívünk, de olyan régóta, hogy már nem is tudjuk, hogy az. Amikor elindulunk a tudatosság fejlesztésének útján, sokszor előfordul, hogy a kezdeti időszak nem könnyű, mert az első dolog, amelyről tudatossá válunk pont az, hogy nem is vagyunk jól. Ha nem esünk bele abba a csapdába ilyenkor, hogy magát a módszert hibáztatjuk és abbahagyjuk a gyakorlást (ami igazából csak rávilágított a jelen szenvedéssel teli állapotunkra és nem okozta azt) és bátran, hittel folytatjuk az utunkat, akkor kitartó gyakorlással és tisztulással megérkezhetünk oda, ahol viszont nagyon jó lenni. Velem ez pont így történt.

Egy szó mint száz, a kundalini jóga egy csodálatos eszköz, egy lehetőség és segítség az életminőség fejlesztésére, a tudatosság emelésére és önnevelésre. Már régóta vezérgondolat bennem, hogy nekünk embereknek megadatott a lehetőség, hogy formáljuk önmagunkat, és ezáltal egy mélyebb, személyesebb szinten is felelősséget vállaljunk azért, akik vagyunk és amit képviselünk a világban. Hát akkor éljünk is vele! Sat Nam, Margó 🙂

Októbertől indul Margóval egy 10 alkalmas órasorozat Kundaini Jóga Alapok címmel, elmélettel, jógagyakorlással és meditációval. Részletekért kattints ide!

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire,  állandó frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a facebook oldalunkon is.