Tudod nekem mi hozott igazi mélyülést a saját gyakorlásomban?

Az, hogy az elmúlt években alap gyakorlatokat mélyítettem el magamban, és használom őket azóta is állandó eszközként a spirituális gyarkolásomban. Ez tehát azt jelenti, hogy nem 40, 90,120 napig gyakorlok egy-egy adott dolgot (kriját, meditációt, légzést, mantrát), hanem hosszú hónapokig vagy évekig, vagy akár életem végéig (ez utóbbiról még persze nem tudok beszámolni) 🙂

Az egyik ilyen dolog az Egyperces Légzés. Imádom! Legalább akkora változást hozott az életembe, mint a naponta elrecitált Mul Mantra vagy a Japji – amiről hamarosan tervezek egy hosszabb írást megosztani.

A legjobban azt szeretem benne, hogy bárhol és bármikor végezhető, akár sorban állás, lassú séta, autókázás (persze amikor nem én vezetek) vagy sífelvonóra való várakozás közben is. A várandósságom idején a légzésvisszatartást nem gyakorolhattam és nagyon hiányzott, de már annyira elmélyítettem előtte a légzésemet, hogy a sima hosszú mély légzés is nagyon jól ment még igen nagy hassal is, ami elősegítette többek között a vajúdás alatti fájdalomcsökkentést is.

De ez nem is lehet meglepő azoknak, akik tudják, hogy a légzőgyakorlatok közül az egyik leghatásosabb légzés az 1 perces légzés!

Ez egy nagyszerű technika, hogy nyugodt és kiegyensúlyozott maradj még a kihívással teli időkben is, és hogy elengedd a félelmeket és az aggódást.

Eredetileg azért hívjuk egyperces légzésnek, mert 20 másodpercen keresztül történik a belégzés, 20 másodperc a benntartás és 20 másodperc a kilégzés. Ha gyakorlod, nyugodtan adj magadnak időt, hogy mindez felfejlődjön. Kezdd 5, 7 vagy 10 másodperccel, a lényeg, hogy azonos időtartamú legyen a belégzés, a benntartás és a kilégzés.

Hatásai:
  • optimalizálja a két agyfélteke közötti együttműködést
  • erősen oldja a szorongást, a félelmet és az aggodalmakat
  • megnyitja az önérzékelést és segít a lélekkel való kapcsolódásban
  • fejleszti az intuíciót
  • aktivizálja az agy működését, különösen a az agytörzset és a frontális lebenyt

 

Hogyan végezd az egyperces légzést?

Testtartás: (ideális esetben) helyezkedj el lazán, könnyű ülésben. Állítsd be a telefonodon pl. ezzel az alkalmazással (Tabat Timer) hogy pl. 5, 8 vagy 10 másodpercenként kapjál egy rezgő jelzést anélkül, hogy hozzá kéne nyúlj a telefonhoz. Arról a számról indíts, amivel számodra még könnyed a légzés.

De azt is megteheted, hogy eleinte nézed a számlálót vagy a stoppert.

Csendesítsd el kicsit magad pár hosszú, jól eső mély légzéssel. Érintsd össze hüvelyk és mutatóujjad Gjan mudrába, egyensítsd a gerincedet, használd a torokzárat.

Légzés: Kezdd a mély lassú belégzést orron keresztül az általad választott időtartamon (pl. 5, 8, 10, 15 másodperc) át, tartsd bent ugyanennyi ideig a levegőt, majd fújd ki szintén ugyanennyi ideig, egyenletesen az orrodon keresztül. Teljes légzést végezz: töltsd meg a hasad alsó részét, majd a mellkas és a tüdő területét is. Ha gyakorlotabb vagy érezd a rekeszizom mozgását, és ahogyan tágul a bordakosár.

Lassan, fokozatosan fejleszd fel a belégzés benntartás kilégzést 20-20-20 másodpercre.

Időtartam: Ismételd ezt eleinte 3, majd 5, később 11 percen keresztül vagy egészen 31 percen át.

Gyakran előfordul, hogy egy gyakorláson belül megnő az az időintervallum, amit kényelmesen tudsz végezni. Ilyenkor nyugodtan hagyd, hogy egyre jobban elnyújtsd a másodperceket.

Ha valamelyik nehezebben megy, pl. a kilégzés, akkor érdemes ahhoz igazítani a többit.

A cél, hogy 20-20-20 másodpercben tudj lélegezni perceken át, de ehhez adj magadnak időt, hiszen lehet, hogy ez hónapokat fog igénybe venni!

Tipp: Ha úgy érzed, hogy menet közben küszködsz a légzéssel, akkor egy légzés-kör lezárása után 1 percig csak hosszan és mélyen lélegezz. Egy perc után kezd újra az egyperces légzést.

“Húsz másodperc belégzés, húsz másodperc benntartás, húsz másodperc kilégzés. Ez egy perc. Ha csak 11-31 percig gyakorlod, akkor a betegségek leküzdésében igazi harcossá válsz.

Átlagosan egy perc alatt 20-25 lélegzetet veszünk. Jó egészségben ez 10 lélegzet percenként, egy mentálisan kiegyensúlyozott embernél 7-9 lélegzetet. Ha ennél is kevesebbet lélegzel, akkor jógi vagy.

Ha fogod magad és leülsz, hogy az egyperces légzést végezd, akkor pontosan 30 másodperc után azon kapod magad, hogy önmagaddal kommunikálsz. 3 perc elteltével bármilyen lelkiállapoton túljuthatsz. Miért szenvedsz? Szeretnél hosszú életet? Ha átlagosan 15 lélegzetet veszel percenként és 100 évig élsz, akkor a percenkénti egy légzéssel 1500 évig is élhetsz, mert az életet a lélegzetvételekben mérjük, nem az évek és a naptár múlásában. Amikor nem vagy tudatos, akkor a légzésed sekélyes és erős. De ha minden nap 11 percig gyakorlod az egyperces légzést, akkor képes leszel kontrollálni az elmédet.

Ha szeretnéd, hogy a dolgok maguktól megoldódjanak úgy, hogy neked semmit sem kell tenned, akkor percenként 1-5 vagy 6 lélegzetvétellel kell lélegezned. Ha ezt meg tudod tenni, akkor magadhoz tudod vonzani az Univerzumot. Ez nem titok. Nagyon egyszerű. Minél hosszabb és mélyebb a légzésed, a lelked annál inkább magához tudja vonzani a dolgokat – ez egy út a bőséghez.

A 31 percig végzett egyperces légzés annak az embernek a története, aki ma azért hálás, mert ma sikeres és minden tanítás nélkül együttérzővé vált. Aki önmagára ébredt. Miért? Ez nagyon egyszerű. Mert a légzés az élet és a halál is. Ha a légzéseden meditálsz, akkor a Pavan Guru, a pránikus teremtő erő a részeddé válik.

Van akinek rövidebb, van akinek hosszabb ideig tart az út, de az út ugyanaz. A folyamat ugyanaz. Elkezded legyőzni magad. Elkezded becsülni a légzésed. Elkezded becsülni a környezeted. Elkezded becsülni az elképzeléseidet és egy nap meglepetésedre viszonzásként mindenki becsülni fog.”

-Yogi Bhajan: Siker és a Szellem (részlet)

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire,  állandó frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a facebook oldalunkon is.