Vannak életünkben olyan időszakok, amikor látszólag minden rendben van, eleget pihenünk, mozgunk is valamennyit, nem hajtjuk túl magunkat, mégis azt érezzük, nem vagyunk elég energikusak. Vajon mitől lehet ez?

Nos, nyilván sok mindentől, de ha az ezt megelőző időszakod nagy mértékben stresszel volt telített, akkor ez egyszerűen egy jelzés arra nézve, hogy most bizony pihenned kell! A “megmagyarázhatatlan fáradtság” különösen aktuális lehet az évszak fordulóknál, nemcsak a tavasz, de a tél beköszöntésénél is, hiszen ahogy a természetben is, bennünk is nagy változás zajlik ilyenkor.
Azonban, ha úgy érzed más oka van a fáradtságodnak, akkor akkor érdemes feltenned e kérdést: „Mire megy el az energiám?” , majd ha ezt megválaszoltad magadnak, megvizsgálni az alábbi 15-öt pontot: (fiúk csak 14-et)

 1. Túl későn kelsz és fekszel: bioritmusunkat tekintve a legpihentetőbb alvás még mindig este 10 és reggel 6 óra között van. Beleesik az alvási időd ebbe az időszakba?
 2. Nem elég mély és pihentető az alvásod: Az alvás mélységét befolyásolja, ha zavaró fények, hangok vannak a szobában, vagy ha közvetlen elalvás előtt Tv-zel, nyomkodod a telefonodat vagy a tabletedet. Mivel ezek mind nagy mértékben hatnak az idegrendszerre, inkább felélénkítenek, így érdemes két órával az elalvás előtt letenni őket. Inkább olvasgass pozitív üzeneteket tartalmazó könyveket, meditálj, vagy csinálj vizualizációs gyakorlatokat.
 3. Intenzív sport hiánya: érdemes minden napra valamit beütemezni, minimum egy fél órás jóga gyakorlást. Azt tudjuk, hogy a sport a stressz kivezetésében mekkora szerepet játszik, ha kevésbé vagy stresszes, nemcsak több energiád lesz, de valószínű, hogy idővel korábban fogsz tudni nyugovóra térni. (lsd. 1. pont)
 4. Friss levegő hiánya: a friss levegő nem akkor ad igazán energiát, ha havi egyszer elmész kirándulni, hanem akkor, ha rendszeresen olyan környezetben vagy, ami nem terhelt a szmogtól, ha ki tudod rendesen szellőztetni a lakást, és minden nap tudsz egy picit a szabadban tartózkodni, akár 15-20 percre. Ekkor aztán egy igazi töltőponttá tud válni!
 5. Nem megfelelő étkezés: a rendszeres alkohol, fehér cukor, fehér liszt fogyasztása sokkal több energiát von el tőlünk, mint a zöldségek, gyümölcsök, finomítatlan ételek. Ugyanez igaz a húsfogyasztásra is: a húst 2-3 napba tart megemésztenünk, így addig le van terhelve a szervezetünk. Nem az a kérdés, hogy esszük-e ezeket, hanem hogy mennyit, milyen gyakran és milyen minőségűt.
 6. Kávé: Kávéval kezded a napot? Aztán még egy kávéval folytatod ebéd után, hogy ne essen le a fejed, majd még jön egy késő délután, hogy túléld lefekvésig? Nos, köztudott, hogy a kávé először energiát ad, de fogyatásztása után néhány órával az energiaszintünk nem az eredeti állapotra, hanem annál lejjebb esik vissza. Így még fáradtabb lehetsz tőle. Érdemes lassacskán 1-re redukálni a napi adagod, majd idővel elhagyni azt is, és csak alkalmanként fogyasztani. Ezt könnyebb úgy megtenni, ha a régi szokást felváltjuk egy másikkal – természetesen egy egészségesebb – szokással. Ha szereted magát a kávézás szertartását, válassz zöld- vagy gabonakávét, amiben nincs koffein, vagy válts át valami teljesen új és energiát adó italra, pl. a citromos víz kiváló módszer erre (is). Ha alkalmanként innál, akkor is érdemes bio kávét beszerezned.
 7. Ítélkezés, szitkozódás, pletyka: A pillanatnyi energiát adó egót hizlaló trükkjeink. Az egónak bizony olyan jól esik, amikor végre találunk valakit, akinek szidhatunk valakit, vagy aki igazat ad nekünk valamiben, de hosszútávon ez mind nagyon le tudja meríteni az energiakészletünket. Vizsgáljuk meg, kell-e ez nekünk? Inkább magunkkal, mint másokkal törődjünk, mert minden belőlünk indul!
 8. Energetikai nyitottság: Ha elindulunk a spirituális úton, gyakori, hogy eleinte nagyon sok mindent kipróbálunk. Érdemes hosszútávon olyan módszerekhez (és tanítókhoz) csatlakoznunk, amik tiszták és élő láncolatot képviselnek, vagy olyan tanártól tanulnunk, aki az adott láncolatot hűen viszi tovább. Érdemes egy-egy módszerben jobban elmélyednünk. Ha túl sok mindenbe belekapunk, előfordul, hogy energetikai zűrzavart eredményezünk magukban, és ez gyakran egy energetikai nyitottsággal társul. Érdemes ilyenkor naponta védelmet kérnünk, vagy rendszeresen védelmi mantrákat használnunk, mint pl. a kundalíni jógából jól ismert Aad Guray Nameh-t.
 9. Nem azt csinálod, amit szeretsz, vagy nem élvezed, amit csinálsz: Pl. ha nem szereted a munkád, vagy nem ott élsz vagy nem azzal, akivel szeretnél. Ez már mind elég nagy energetikai elszívást tud okozni, ráadásul, ehhez hozzájön az is, hogy állandóan azon jár az eszed, hogy „mi lenne ha…” vagy „mit lehetne, ha…”, ami még több energiát von el.
 10. Az előző pontból példaként fakad a túl sok gondolat: Amikor pl. valamire nincs időd, de nagyon meg szeretnéd valósítani, egész nap ezen pöröghetnek a gondolataid. Érdemes ilyenkor gyakorolnod a rendszerezett gondolkodást: szánj bizonyos időt egy-egy témára, ekkor ötletelj és ébreszd fel kreatív alkotóerőidet, ne pedig valami teljesen más tevékenység közepette.
 11. Egyszerűen túl sok mindent csinálsz, és szétszórod az energiáidat: ne kezdj egyszerre három vállalkozás megvalósításába, lásd a lépcsőfokokat, és haladj lépésről-lépésre, és lehetőleg egyszerre egy témán legyen a fókuszod!
 12. Napfény hiánya: ügyelj a rendszeres D vitamin bevitelére, de a legjobb, ha ezt természetesen teszed. Napoztasd az arcodat az őszi téli időszakban is, ha teheted!
 13. A vashiány is sokszor okoz fáradtságot: Az utóbbi lélek szinten összefüggésben áll az örömmel. Kérdezd meg magadtól, ha vashiány áll fenn: örömet okoz-e minden pillanata annak, amit csinálok? A szívemből, lelkemből fakad-e az, amit csinálok? Érdemes azt is megvizsgálnod, hogy van-e olyan valaki a környezetedben, aki leszív? Vele kapcsolatban jobb, ha kijelölöd határaidat!
 14. Hosszútávon nem támogató párkapcsolat: nagyon sok energiát visz el, ha a magánéleted nincs rendben. Ha van melletted valaki, akivel szabad időd legnagyobb részét töltöd, és az ő jelenléte nem tölt, hanem leszív, az nem segít a töltődésben. Ilyenkor érdemes megvizsgálni ezt a témát is életedben.
 15. Talán babát vársz! ? 🙂

 

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire,  állandó frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és az Instagram oldalunkon is.