Írta: Kormos Évi Pavanjeet Kaur, forrás: Szupervumen

A függőség igen elterjedt civilizációs kórság, ennek az értékvesztett kornak egyik legszembetűnőbb tünete, amivel a kundalini jóga, mint alkalmazott tudomány is foglalkozik. Függőségeinkben is sokfélék vagyunk, sokféleképpen igyekszünk tompítani fájdalmainkat, nálunk talán mégis az alkoholizmus a legelterjedtebb. Az alább leírtak minden függőség kapcsán érvényesek, a témát azonban egy italozással kapcsolatos program hozta elém.

Novemberben a Kék Pont Drogambulancia, az angliai Sober October elnevezésű kampány mintájára egy hónapos alkoholmentességet hirdetett. Egy facebook esemény keretében bárki csatlakozhatott ehhez az önismereti erőpróbához, melyben azt vállalta, hogy egy hónapig nem fogyaszt alkoholt. A „Száraz November”-en több, mint 4000-en vettek részt és további 5000-en fontolgatták, hogy belevágjanak. Ezek jelentős számok és azt mutatják, hogy sokaknak jelent problémát az alkoholhoz való viszonyuk. Inni menő, de legalább is természetes. Manapság az a fura, aki nem iszik. De úgy fest, ennek ellenére sokaknál megszólalt a vészcsengő…

Nézzük meg, miért nyúl valaki a pohár után vagy keres más függőséget okozó pótcselekvést,  s milyen alternatívát nyújthat a jóga ezekre a problémákra (a teljesség igénye nélkül):

1. Fel nem dolgozott trauma, mély fájdalom – Többnyire ez áll a függőség hátterében, amit a függőségünk tárgyával (cukor, ital, cigaretta, kapcsolatok, közösségi média folyamatos csekkolása, stb.) próbálunk orvosolni. A kundalini jógában számtalan meditáció létezik, melyek segítenek feldolgozni és elengedni a múltbeli sérelmeket, megbocsájtani önmagunknak és mindazoknak, akik fájdalmat okoztak nekünk.

Testi szinten a gyakorlás egyik legfőbb eredménye az, hogy megerősíti az idegrendszert. Egy erős idegzetű ember sokkal ellenállóbb a nyomással szemben, kevésbé rángatják az érzelmei, könnyebben marad a középpontjában, vagy tér vissza oda, ha valami kizökkenti.

Emellett a jóga az ítéletmentességre és semlegességre tanít. Az életben minden egyszerűen csak van. A történések nagy részét nem tudjuk befolyásolni, azon viszont változtathatunk, hogy hogyan viszonyulunk hozzájuk. A küzdés szenvedéssel jár és újabb fájdalmat okoz. Az elfogadásban viszont megbékélhetünk azzal, ami MOST van és átgondolhatjuk, min tudunk változtatni, ahhoz, hogy a jövőben másképp történjenek a dolgok. Egy erőteljesebb gyakorlatban benne maradva kipróbálhatjuk, mi történik, ha nem futunk el a nehézségek elől és megtapasztalhatjuk, hogy van bennünk egy erő, ami minden akadályon átsegít minket!

2. Önbizalomhiány – Amikor percekig kitartunk egy-egy pózt, ami testileg kihívást jelent, apró kis győzelmeket aratunk, amikben megéljük: „Képes vagyok rá!”. Új erőforrásokat találhatunk magunkban, kitartást és belső stabilitást. Olyan magabiztosságra tehetünk szert, ami nem múlik el a jógaóra végén, velünk marad, már soha senki nem veheti el tőlünk! A gyakorlás során tudatosan visszük magunkat olyan helyzetekbe, ahol lehetőségünk van szembesülni határainkkal, viselkedésmintáinkkal, uralkodó gondolatainkkal és azáltal, hogy nem menekülünk ki a testtartásból az első kellemetlen testi érzet megjelenésekor, felül is írhatjuk ezeket: „Ezt nem bírom!” helyett lehet ez az új mottónk:„Képes vagyok megküzdeni a nehézségekkel, amiket az élet elém hoz!”.

3. Szorongás – A jógagyakorlás egyik legfontosabb eleme a légzés. Pusztán a légzésünk megfigyelésével, annak lelassításával és elmélyítésével rengeteg feszültségtől megszabadulhatunk. Ha az iskolában a tudatos légzés is tantárgy lenne, valószínűleg egy sokkal békésebb és harmonikusabb világban élnénk és sokkal kevesebb nyugtató, alkohol és egyéb stresszoldó pótszer fogyna. A légzés mellett az intenzív testgyakorlás is oldja a stresszt, a nyújtások, lazítások, a megfeszítés és ellazulás ritmikus váltakozása úgyszintén hatékonyan segítenek a testi- és lelki merevségek elengedésében.

4. Kapcsolódási nehézségek – Egyszer egészségügyi okokból diétáznom kellett és egyáltalán nem fogyaszthattam alkoholt. Elmentem egy buliba és majd’ megőrültem, annyira feszengtem. Muszáj volt belekapaszkodnom legalább egy pohár szódába, hogy biztonságban érezzem magam. Rájöttem, hogy az alkohol arra jó, hogy leplezze az elszigeteltség érzésemet és segítsen, hogy belazuljak, jobb fej legyek. Amikor jógázni kezdünk, elindulunk egy úton az autentikus önmagunk felé, a felé, aki a szerepeink, álarcaink nélkül vagyunk. Ennek az énrészünknek nincs szüksége rá, hogy bárkire is jó benyomást tegyen, mert tudja, hogy jól van úgy, ahogy van. A meditáció segít meglátni és elengedni a hamis identitásainkat, kétségbeesett próbálkozásainkat, amikkel mások szeretetéért és figyelméért tekerünk. Rájövünk ugyanis, hogy mindezek forrása bennünk van, nincs szükségünk semmire kívülről ahhoz, hogy belül teljesnek érezzük magunkat.

5. Bűntudat, szégyen – Ez általában már következményként jelentkezik, amikor valaki ráébred, hogy problémái vannak az alkohollal. Mégis fontosnak érzem szót ejteni róla, mert – különösen a nők körében – zugiváshoz vezethet (vagy cukorfüggőség esetén zugevéshez). A függő ember azért is kér nehezen segítséget, mert azt gondolja, ezen a helyzeten egyedül kéne úrrá lennie és ciki, hogy másoknak egyáltalán nem okoz gondot az, ami neki igen. Ebben az esetben ismét a jóga ítéletmentessége jelenthet gyógyírt: nem ítélkezünk egymás felett, mert tudjuk, hogy egyikünk sem tökéletes. Mindannyian kerülünk olyan élethelyzetbe, ami földre kényszerít minket, ahonnan fel kell állnunk, de épp így tanulunk, tapasztalunk, növekszünk.

Az alkoholizmus és egyéb függőségek nem csupán az egyes emberek problémái! Az egész társadalom betegségét mutatják. Nézzünk magunkba, mi mitől, kitől függünk, forduljunk egymás felé és nyújtsunk segítő kezet egymásnak! Együtt könnyebb lesz!

Te tudod, hogy mi a Te függőséged? Velünk tartasz, hogy megtudd, megvizsgáld, feloldd és egy szabadabb életet élj Te is?

Ha szeretnél még jobban elmélyülni e témában, még több elméleti és gyakorlati segítséget kapni, bármilyen mindennapi függőség legyőzésében, ha szeretnéd a belső szabadság igazi ízét megtapasztalni, amely mentes mindenfaja ragaszkodástól és függéstől, és ezért képes vagy tenni is, akkor csatlakozz te is a március 28-án induló Hétköznapi Függőségeink online programunkhoz!

Jelentkezz március 26-ig! Részletekért kattins ide!

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire,  állandó frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és az Instagram oldalunkon is.