“Ne hagyd, hogy a nyomás, ami akár egy érzelmi mintából, akár egy aktuális kapcsolatból ered arra vegyen rá, hogy eláruld a Lelked; különben az eredmény olyan érzés lesz, mintha egy tarajos sün időről-időre egyre mélyebben és mélyebben bökdösne. Vannak néhányan, akik szó szerint lélegezni sem tudnak már attól a szorítástól, amit mások pszichés elnyomása okoz nekik. Ezekből a tendenciákból most törjünk ki, és használjuk ehhez segítségül a számok jógikus tudás-tárházát, hogy a tudatosság magaslatára érjünk. Gyakorold az alábbi Pranayama-t, ez “Olyan erőt ad, amit még soha nem tapasztaltál”, ahogy Yogi Bhajan mondta róla.” (januári numerológia)

Gyakorold a kétütemű légzést, ami összekapcsolja az Intuíciót a Tudatalattival.

“Ez egy nehéz gyakorlat, de használd a rekeszizmod és a kétütemű belégzés legyen nagyon erőteljes, hogy áttörje az eltömődéseket. Ez a légzés pozitívan hat az agyalapi mirigyre. Az agyalapi mirigynek muszáj beállítódnia, melyet az orrhegyre irányított szemfókusszal is stimulálunk. Adj ennek egy esélyt. Ez nem idő kérdése, hanem azé, hogy gyakorolod-e. De nem maga a gyakorlás a lényeg, hanem a gyakorlás tökéletesítése. Ez a meditáció olyan erőt ad, amit még soha nem tapasztaltál.”

Pozíció és kéztartás (mudra): Ülj könnyű ülésben egyenes gerinccel. Emeld a kezeket és helyezd az ujjaid, a kézfejed és az alkarod úgy helyezd, hogy egy-egy függőleges vonalat alkossanak a könyöktől az ujjhegyekig; a mellkasoddal egy vonalban. A felkarokat pihentesd az oldalbordáidon. Hüvelyk és mutatóujjadat érintsd össze Gyan Mudrába, a tenyerek előre néznek.

Ülj nagyon egyenesen, az ujjaid is legyenek egyenesek, és a két ujj érintkezése pedig legyen tökéletes. A felkaroknak merőlegesnek kell lenniük a talajra, a testtel egy vonalban.

Szemfókusz :9/10 részben csukva, 1/10 részben nyitva (az orrhegy irányába nézve)

Légzés: Az itt alkalmazott légzés neve Szentháromság Légzés: enyhén biggyesztett ajkakkal erőteljesen lélegezz be szájon 2 ütemben (1 másodperc 1 ütem = 2 másodperc teljes belégzés). A kilégzés szintén erőteljes, az orron keresztül 1 ütemben (1 másodperc).

Időtartam: Végezd 15 percig.

Befejezés: Lélegezz be mélyen és hozd a kezedet ima tartásba a mellkasod előtt, úgy, hogy az alkarod párhuzamos legyen a talajjal. Tartsd bent a lélegzeted 15-20 másodpercig miközben a kezeidet minden erőddel egymásnak nyomod. Nyomd olyan erősen, hogy beleremegjen a kezed. Kilégzés. Lélegezz be újra, tartsd bent 15-20 másodpercig és megint nyomd jól össze a kezeidet. Majd kilégzés. Végül lélegezz be és miközben megint bent tartod a levegőt 15-20 másodpercig emeld fel a kezeidet jó magasra, egyenesen felfelé, nyújtózz felfelé, a gerinceddel is. Lélegezz ki és pihenj.

© The Teachings of Yogi Bhajan

Az otthoni gyakorláshoz bővebb segítséget itt találsz! 

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire.