Gazdag Dóri írását olvashatjátok:

Jógaoktatóként a legkedvesebb témám a saját ciklusunk szeretetteljes és természetes megélése. A hozzá kötődő viszonyunk, és hogy hogyan lehet ezt újra intuitívvá tenni, anélkül, hogy bármiféle szélsőséges fájdalmat, szégyenérzetet vagy elnyomást társítanánk hozzá.

Azt értem ez alatt, hogy  a menstruáció nem egy takargatni való dolog, hanem az élet legtermészetesebb velejárója,

vagy hogy csak a média által keltett illúzió az, hogy mindig, mindig körülmények között pontosan ugyan azt, ugyanúgy és ugyan azzal az energiával kell teljesítenünk.

Mára a női test ösztönös folyamatainak megélése elnyomásra került, és könnyebb (vagy legalábbis könnyebbnek tűnik) nem is tudomást venni róla, mert csak egy púp a hátunkon, ahelyett, hogy örülnénk annak, hogy nekünk van egy nagyon pontos visszacsatolásunk az egészségi állapotunkról, amire bátran támaszkodhatunk. Feltéve, ha hajlandóak vagyunk mindezt megfigyelni.

Bár már hosszú évek óta vezetek menstruációs naplót, ami olyan részletességgel kitér az adott nap állapotaira a ciklust szakaszokra bontva, mint hogy mik az aznapi időszakra jellemző testi tünetek, és érzelmi hangulatok egyaránt, ennek ellenére a Hold Nők program nagyon sok újdonsággal szolgált nekem.

Egy más típusú megközelítést alkalmaz a megfigyelésre, ez pedig nem más, mint a testen lévő holdpontok aktivitásának követése. A program részletesen kifejti ezek pozitív, negatív és semleges aspektusait, rálátást ad az alapvető fizikai gyakorlást és étkezést érintő alapelvekre, és életmódbeli tippeket is megoszt. Egyik kedvenc részem benne a bőr és a haj megfelelő ápolása. . 🙂

“A sugárzó testet a haj szabályozza.”

– olvasható a kundalini jóga tanításaiban. A hagyomány úgy tartja, hogy a hajat a maximális hosszára javasolt megnöveszteni, akkor kapunk meg olyan jótékony tulajdonságokat, amik a teljesebb életet segítik (jobb memória, állóképesség, stb.) Hát nem nagyszerű hírek ezek? 🙂

A leckék között szerepel több meditációs gyakorlat is.  Amit Mia javasol a 40 napos végzésre az a Sa Ta Na Ma mantra egy speciálisan gyakorolt formája. Jelentése a következő:

  • Sa = születés
  • Ta = élet
  • Na = halál
  • Ma = újjaszületés

A 40 napos gyakorlással párhuzamosan olvastam el Clarissa Pinkola Estés Farkasokkal futó asszonyok c. könyvét, ami már önmagában egy terápiás hatású mű, de ezzel a meditációval párhuzamosan végezve óriási felismeréseket hozott.

A könyv régi-régi mesék által írja le és magyarázza meg a különféle női archetípusokat. Így hosszasan kitér a születés, élet, halál, újjászületés kérdéskörére is, ami mindannyiunk napjait meghatározza. Újra és újra, nap nap után megtörténik velünk ez a folyamat – naponta, 28 naponta, és az évszakok váltakozása során.

A könyvben feltárul az is, hogy nőként mennyire különböző módokon ragadjuk meg a történéseket: ami valakinek ijesztő – rémálmokat, könnyeket, esetleg egyéb testi fájdalmakat hoz, amiket ugyan nehéz elviselni, de mind-mind a tisztulásunkat szolgálja- , valakinek inspiráló – az újjászületés mindig teremt új vágyakat, terveket, ötleteket-  vagy természetes, mert már középen van és csak hagyja, hogy megtörténjenek vele a csodák. És lehet, hogy különbözőek vagyunk, de egy biztos, a belső munka közelebb visz önmagunkhoz.

Az elmúlt 40 nap, a meditáció, a megfigyelés engem egy valamire egészen biztosan megtanított:

“Egyetlen dologban kell bízni, hogy ahol van befejezés, ott mindig van új kezdet is.” (Clarissa Pinkola Estés: Farkasokkal futó asszonyok, A Csontváz Asszony meséje)

 

Fotó: Szász Veronika

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire,  állandó frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és az Instagram oldalunkon is.