A múlt héten már beszámoltam arról, hogy intenzív méregtelenítésbe kezdtem, vagyis, hogy belevágtam egy 10 hetes pancsakarma tisztítókúrába, hogy megszabaduljak az elmúlt években a testemben felgyülemlett méreganyagoktól. Az ájurvédában – ahol a fő hangsúly az egészség megőrzésén van – nagy szerepet kapnak a tisztító eljárások.

Arról is írtam, hogy a pancsakarma lényege a dósák egyensúlyának visszabillentése a szervezetünkben, de hogy pontosan hogyan épül fel a tisztító kúrám, arról most írok bővebben.

Miből áll a pancsakarma?

Én jelenleg egy 10 hetes tisztítókúrát csinálok, de természetesen ez mindenkinek egyéni, hogy mennyi ideig és milyen intenzitású kúrát végez, viszont ennek a fázisai megegyezőek: a felkészítési szakaszt egy eltávolítási szakasz (maga a pancsakarma) követi, azt pedig egy utólagos szakasz.

Felkészítés:

  • Az emésztési folyamat tehermentesítésére a domináns dóshát csökkentő diéta. Ezt végig a több hetes program alatt javasolt betartani
  •  Olajos masszázs a méreganyagok felszabadítására (az esetemben a vata típusra a meleg olajos, isteni masszázst jelenti hétről-hétre szakavatott ájurvédikus masszőröktől, ami önmagában véve egy elég kényeztető eljárás)

Eltávolítás szakaszok leggyakoribb lehetőségei:

  • A masszázst hétről-hétre az izzasztás, vagyis a Svedana követi (szauna, amelyben a fej kint van és a gőz ösztönöz izzadásra)
  • Terápiás hashajtás, általában 1-2 alkalom lehet a 10 hét alatt
  • Terápiás beöntés, egyénenként változó hányszor
  • Terápiás hányás (esetenként)
  • Gyógyító inhalálás (esetenként)
  • Vérereztetés (ezt komolyabb bőrfertőzéseknél végzik, s általában Indiában van erre lehetőségünk az ájurvédikus központokban) Az utóbbi háromról nekem most nem lesz tapasztalatom.

Minden pancsakarma kezelés egyénre van igazítva, így az eltávolítási szakaszok is egyéniek, hogy kinek mit és mennyit kell végezni ezekből. Tartozhatnak még a folyamatba különböző korrekciók, pl. has, hát-nyak korrekció, de kaphatunk még a diéta mellé különböző ájurvédikus emésztést javító porokat, tinktúrát, teát is.

Egy ájurvédikus központban általában a konzultáció, a masszázs, az izzasztás és a különféle kezelések és korrekciók történnek. Az eltávolítási szakasznál pedig instrukcióval segítik az otthoni folyamatot.

Utólagos szakasz

Maga a pancsakarma egy elég intenzív „beavatkozás”, nagymértékű változás testnek, léleknek (elindíthatja az elengedés mélyebb folyamatait is bennünk), így méltán követeli meg tőlünk a jövőbeni életmódváltást, hiszen ha másnap visszatérünk addigi rendszertelen, mérgekkel teli életmódunkhoz, az egész nem sokat ért. A megfelelő étrend kialakítása, a rendszeres jóga és meditáció a mindennapjainkban egy ilyen kúra után hosszútávon is javasolt.