A mindfulnessben az is nagyon jó, hogy az élet minden területére beilleszthető. Például lehet mindful az evés, lehet mindful a meditáció és persze lehet mindful a jóga is, pl. a kundalíni jóga krijái.

A “mindfulness” angol szót magyarul tudatos jelenlétként is használják, de mit jelent ez pontosan a hétköznapjainkra lefordítva? Leginkább azt, hogy bizonyos cselekvéseink alkalmával, minél többször a nap folyamán próbáljunk meg a jelenben maradni. Ha pedig mindez megtörténik, a tevékenységeink nem automatizmusok lesznek, hanem átalakulnak meditációvá.

A mindfulness tehát a jógában is ott lehet. Ha mindfulnesst is gyakorolsz jógázás közben, akkor tudatosan jelen vagy. Mit jelent ez pontosan? Igazából ugyanazt, amit a jóga maga is mond: amikor végzed az ászanákat, a krijákat, figyeld meg az érzéseidet, figyeld meg a tested, azt, hogy mely testrészed, hogyan reagál, és figyeld az elméd. Ha így teszel, akkor a perspektíva is kitágul és bővül, azaz több szemszögből látod a gyakorlatokon keresztül saját magad. Ha pedig így gyakorolsz, ez a tágulás az életed más részére is igaz lesz majd.

A jóga gyakorlásával test és elme egyesül, a gyakorlás során az egységbe csatlakozunk, nem mint individuumok, hanem az egész részei leszünk. Tudatában lenni pedig a testnek és annak, hogy a test mit mond el a viselkedésedről és az érzéseidről, segít abban, hogy megváltoztasd a hozzáállásodat a dolgokhoz.

Az igaz jóga megtanítja az egyensúly megteremtését és azt, hogy az élet állandóan változó kihívásainak közepette hogyan tartsuk meg saját magunkat.

A jóga eszközeit a mindfulness is alkalmazza. Ilyen eszköz például a test pásztázása, vagy az ülő meditáció.  És a jógát mint eszközt is alkalmazza a mindfulness.

A mindful jógában – amikor a jógába belevisszük a tudatos jelenlétet –  megtanuljuk, hogyan kapcsolódjunk jobban belső erőforrásainkhoz, mélységünkhöz és teljességünkhöz, hogy nagyobb jólétet és kevesebb szenvedést tapasztaljunk mindennapi életünkben.

A Mindful jóga különálló eszközként is működhet.. Például a testi relaxáció segít a vitalitás megőrzésében, vagy egy betegség esetén a tünetek tolerálhatóságának növelésében. De azok számára is jó eszköz, akik fizikailag jól érzik magukat, ám kihívásokkal néznek szembe. A Mindful jóga ilyenkor segíthet a stressz enyhítésében, valamint olyan kérdések kezelésében, mint az egészséges kapcsolatok fenntartása.

A mindful jógában nem a pózok, hanem az érzések a fontosak: figyelni a testet, figyelni az elmét. A mindful jóga mindig a test határain belül dolgozik, azzal a szándékkal, hogy megfigyelje és feltárja azt a határt, amire a tested képes.

Amikor a jógát mindfulnessként gyakorlod, amikor úgy vagy benne egy-egy ászanában vagy kirjában, hogy tudatosan figyeled magad, akkor a testedre, a gondolataidra és az egész önmagadra vonatkozó szemléleted megváltozhat, Az ily módon végzett gyakorlatok így óriási mértékben gazdagítják a belső folyamataidat, és messze túlmutatnak a fizikai előnyökön.

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire,  állandó frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és az Instagram oldalunkon is.