A szikh tradícióban létezik egy gyönyörű ima, az anya imája, amellyel az édesanyák megáldhatják gyermekeiket. Yogi Bhajan úgy tanította, hogy ennek a shabad-nak az ismétlésével az anyák védelmet és áldást hoznak létre a gyermekük számára. Néhányan naponta recitálják, mások 11-szer, 56-szor vagy 108-szor a gyermekük születésnapján.

A nők testesítik meg a Kundalini Mata Shakti energiáját, ami az anyaság teremtő ereje, az az erő, amellyel egy nő képes megtermékenyülni, s életet adni. Amikor egy asszony úgy dönt, hogy gyermeket vállal, az hatalmas felelősség, és kiváltság is egyben. Amikor megtörténik a fogantatás, akkor a nő egy isteni csatornává válik a Földre érkező lélek számára, s a kreatív erejét felhasználva felébresztheti magában azon női identitását, ami a Mata Shakti maga, hogy imádságban megáldja a gyermekét.

Mert az anya a Földre érkező lélek első tanára, s a tanítás már az anyaméhben elkezdődik, az anya tudatossága rendkívül fontos: minden, amit a várandóssága alatt mond, minden gondolat, minden érzés és minden tapasztalat biztosítja azt az alapot, azt a rezgést, amelyből a gyermek teste alakul.

Teljesen természetes, hogy minden anya a legjobbat reméli gyermekének, s igyekszik a legjobbat adni. Ahhoz, hogy az anyák meg tudják tartani emelkedett szándékukat és imájukat a gyermekük felé, Guru Arjan, a szikhek ötödik guruja összeállította számukra ezt a shabad-ot, a Puta Mata Ki Asis-t. Ez a shabad testesíti meg a legtisztább imát, amelyet egy anya gyermekének kívánhat, s hozzásegíti a nőt és gyermekét ahhoz, hogy mélyen megértsék egymással való kapcsolatuk célját.

Ha ez a kapcsolat az anya részéről a gyermekének a legemelkedettebb spirituális sorsára irányuló fohász; és ha a gyermek megkapja ezt az imádságot, akkor az őt is és az anyát is felszabadítja, azáltal, hogy a gyermek eléri az ebben a shabad-ban leírt állapotot, de ez nem csak őt érinti, hanem az őt követő 7 generáció és eléri a felszabadulásnak ezen állapotát.

Ez a shabad arról szól, hogy milyen szépség van a mennyei meditációra fordított életben. Mély békéről, szeretetről és boldogságról beszél. Ahogy egy anya rezeg, az válik a gyermeke alapvető identitásává. Amikor ezt a shabad-ot imádságként énekli egy asszony, ego nélkül, ragaszkodás nélkül és vágy nélkül, teljes odaadással az isteni felé, különösen, amikor a gyermek felkészül a világba való belépésre a várandósság alatt, azzal egy hatalmas esélyt ad a gyermek lelkének, hogy életének célját megvalósítsa, hogy szabaddá váljon és megtapasztalja az isteni egység élményét.

 

Ez egy gyönyörű megzenésített verzió erre az imádságra:

 

A shabad szövege (angol átírásban):

Jis simrat sabh kilvikh naaseh pitree ho-ay udhaaro.

So har har tum sad hee jaapahu jaa kaa ant na paaro.

Pootaa maataa kee aasees.

Nimakh na bisara-o tum ka-o har har sadaa bhajahu jagdees.

Satgur tum ka-o ho-ay da-i-aalaa santsang tayree preet.

Kaaparh pat parmaysar raakhee bhojan keertan neet.

Amrit peevhu sadaa chir jeevhu har simrat anad anantaa.

Rang tamaasaa pooran aasaa kabeh na bi-aapai chintaa.

Bhavar tumaaraa ih man hova-o har charnaa hohu ka-ulaa.

Naanak daas un sang laptaa-i-o ji-o booNdeh chaatrik ma-ulaa.

Fordítás:

Az Istenre való emlékezés minden gondot elmos és az ősöket megváltja s felszabadítja.

Isten Nevét örökké énekeld, Har Har. Isten benned él, Isten végtelen.

Ó, gyermekem, fogadd ezt az áldást édesanyádtól.

Soha ne feledd Istent, egy pillanatra sem, s örökké imádd az Univerzum Urát.

Az Igaz Tanító legyen kegyes hozzád, s szeress, hogy a Szentekkel légy.

A ruhád legyen Isten védelme, ételed pedig Isten dicséretének éneke.

Az isteni nektár legyen italod és sokáig élj, s határtalan áldást az Istenen való meditáció adjon.

A szeretet legyen a tiéd, s váljanak valóra reményeid. Gondok ne terheljenek soha.

Az elméd legyen a porzó méh, s Isten lótusz lába legyen a virág.

Ó, Nanak, a tudatoddal így kapcsolódj. Mint a karvaly ki esőcseppet találva virul.

 

Forrás: Spirit Voyage, 3HO

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire,  állandó frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és az Instagram oldalunkon is.