Mantrák

A mantra a man+tra szavakból tevődik össze, és az elmétől való megszabadulást jelenti, annak egyik lehetséges módja. A mantrázás a spirituális fejlődés egyik eszköze, melynek során egy vagy több hangot, szótagot, szót vagy mondatokat ismétlünk hangosan, félhangosan, vagy mentálisan magunkban. Mantrázni lehet egyedül, csoportosan, monoton hangon vagy dallamosan, vagy akár zenei aláfestéssel, hangszerekkel kísérve is. Ismételhetsz egy mantrát meghatározott alkalommal (a leggyakrabban a 108 ismétlést használjuk, amelyet mala használatával tudsz számolni) vagy zengetheted bizonyos ideig (pl. 11, 22, 31, 62 percig vagy két és fél órán keresztül).

A mantra különleges jelentéstartalommal bír, információt hordoz, amelynek rezgése a zengetés közben jut el hozzád. A mantrák zengetése közben összekapcsolódsz azzal az energiáival, amelyben a mantra született. A mantrák erejét több vallásban is használják (pl. hinduizmus, buddhizmus, dzsainizmus, szikhizmus), legendák szólnak a mantrák hatásairól és a mantrák által megvilágosodott jógikról.

A legismertebb mantraként használt szó az om vagy aum, a teremtés ősi hangja, melyet a jóga órákon is előszeretettel zengetnek. A legismertebbek talán a szanszkrit nyelvű mantrák. A kundalíni jóga hagyományában általában gurmukhi nyelvű mantrákat zengetünk. (Kundalíni jóga mantrákat jelentéssel magyarul még itt találsz, angolul pedig itt éred el őket)

A mantrákon keresztül 4 féle módon kapcsolódhatsz a rezgésekhez:

  • a halláson és hallgatáson keresztül
  • torokból zengetve
  • szívből zengetve
  • az „áldott kegyelem” állapotában, amikor a mantrák rezgései által megtörténik a megvilágosodás. Ezt nem tudod „megcsinálni”, ez vagy megtörténik vagy nem

 

Gurbani

Imák, rezgések a szikh hagyományokban.

A gurbani szó a guru nyelvét, a guru szavait jelenti. A szikhek 10. guruja, Sri Guru Gobind Singh nem jelölte ki utódját, hanem a guruk összegyűjtött tanításait tartalmazó szent könyvet, a Sri Guru Granth Sahibot jelölte örök gurunak. A Sri Guru Granth Sahib a szikh guruk és más szentek tanításait tartalmazza költemények, versek, himnuszok, imák formájában. A SGGS a guruk hagyatéka az emberiségre, megfogalmazza mindazon tanításokat, amelyeket a szikh guruk az utókorra hagytak. A tanításaik rezgések formájában történő megnyilvánulását Shabad Gurunak vagy Gurbaninak is nevezhetjük, naad-nak pedig a hangfolyamot, a hangrezgéseket nevezzük. A naad yoga a hangrezgéseken keresztül történő összekapcsolódás Istennel.

A naad yoga technológiája a modern tudomány eszközeivel is vizsgálható. A szájban található meridián pontokat a Gurbani zengetése közben nyelvünkkel megérintjük, amely a nádikon (energiacsatornákon) keresztül az agy különböző területeit aktiválja, így változásokat indít el, felszabadítja a szabad energiaáramlást akadályozó energiablokkokat, a tudatalattiban tárolt elnyomott összesűrűsödött energiákat (pl. véghez nem vitt gondolatok, kellemetlen emlékek nyomai stb.). Közben az aktuális rezgésedet emeli, közelíti ahhoz a rezgéshez, amelyet a mantra/ima közvetít. A Shabad Guru a rezgéseken keresztül a közvetíti a tanításokat akkor is, ha nem érted a szavak jelentését. (Az imák jelentését is érdemes tanulmányozni, hiszen a tanítások ezen a módon megérkezhetnek hozzád. Több, különböző angol fordítása létezik a SGGS-nak, ezeket az interneten is megtalálhatod. 

A SGGS gurmukhi nyelven íródott, mely már Guru Nanak előtt is létező spirituális nyelv volt, amelyet a 2. szikh guru, Guru Angad módosított és egységesített rendszerbe foglalt. A gurmukhi jelentése: a guruk szájából való, amely megnyitja a szívet. A gurmukhi abc 40 betűből áll, ezen kívül használnak még 10 magánhangzót, 3 módosító hangzót és néhány félhangot. A gurmukhi abc írásos formája egy yantra, mely a szemünkön keresztül is hat ránk. Emiatt javasolt a mantrákat úgy olvasni, hogy az eredeti gurmukhi írásmód is ott legyen a latin betűs átírás mellett.

A gurmukhi yantrában a hangok rendezetten helyezkednek el. Az első sorban a teremtés hangjai találhatók, kezdve az ősi teremtő O hanggal, az áramlás kifejező hangon keresztül, a női minőségen át megteremtve a férfi minőséget és végül eljutva a dualitáson túlra a semlegességbe. Egy másik sorban helyezkednek el a spirituális aurára ható hangok, egy következőben pedig a fizikai aura hangjai. Rendszerben vannak a hangok a hangképzés helyének alapján is, valamint az 5 elem szerint is.

 

Shabad guru

A szikh hagyományokban az egyik legfontosabb tanítás, hogy énekeld, mantrázd az igét, a guruk szavait, ismételd Isten nevét (Naam). A guruk így tudták eljuttatni a tanításaikat az emberekhez. A mai napig folyamatosan zeng a szikh templomokban a gurbani, felolvassák vagy kirtanként éneklik a SGGS-ot, folyamatosan áramlik Shabad Guru rezgése.

Guru Nanak megvilágosodás utáni első szavai ezek voltak: Ik ong (oan) kaar, ami azt jelenti, hogy minden egy, mindenkiben ugyanaz az isteni mag van, minden és mindenki Isten teremtménye, nincs különbség közöttünk. Ezért a SGGS az Ik ong (oan) kaar-ral kezdődik, melyet részletesebben kifejt a Mool mantrában. A Mool mantra pedig a Japji kezdete. A Japji az első és legfontosabb himnusz a SGGS-ban. A Japji Sahib az egész SGGS lényegét összefoglalja.

Mantraként a szikh hagyományokban a „Waheguru”-t használják leggyakrabban. A szikhek a reggeli és esti imáikon kívül a mindennapi tevékenységeik közben is gyakran zengetik a Gurbani valamelyik részletét.

A kundalíni jóga hagyományában az SGGS nagyon sok részletét használjuk mantraként a kriják és meditációk során, gyakran megzenésített változataikat. Bő kínálat áll rendelkezésedre, biztosan találsz az ízlésednek megfelelőt. De arra biztatlak, hogy ne csak hallgasd ezeket, ne csak kísérd mások felvételeit, bármilyen gyönyörűek is, hanem merj elrugaszkodni tőlük. Merj gyakorolni önállóan és engedd, hogy megszülessenek ezek a mantrák/imák a szívedben, a saját hangoddal, a saját dallamoddal vagy éppen monoton zengetéssel. Engedd, hogy áramoljon benned a Shabad Guru rezgése, add át magad és tapasztald meg, ahogy egy új energiaminőség születik benned a rezgéseken keresztül.

Waheguru,

Kelemen Krisztina

Krisztával az Önszeretet, Önbecsülés, Önbizalom női kundalíni jóga elvonuláson is találkozhatsz, ahol a hangrezgésekbe ad nekünk bővebb betekintést. Ha többet szeretnél tudni a Gurmukhi nyelvről, látogass el facebook oldalára: https://www.facebook.com/mygurmukhi/

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire,  állandó frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a facebook oldalunkon is.