Amíg élünk, lélegzünk. Amíg lélegzünk, élünk. A lélegzet valami olyasmi, ami megadatott nekünk: van, működik, anélkül, hogy bármit tennünk kéne érte. Annyira magától értetődőnek vesszük, hogy nem is törődünk vele, nem figyelünk rá. Pedig a légzésünk az élet forrása bennünk, nélküle nem tudnánk néhány percnél tovább életben maradni.

Ha jobban belegondolunk, a légzés egy csoda! Amikor lélegzünk, nem csak oxigént veszünk magunkhoz, hanem pránát is, azt az éltető erőt, mely minden lényt éltet. A mindent körülölelő, átjáró és tápláló Prána, az univerzális vitális erő, amint belép a testedbe a lélegzeteddel, a te személyes erőddé, pránáddá alakul. Vagyis minden létező a Földön ugyanabból a forrásból táplálkozik. Van valami erő, ami mindannyiunkat éltet, téged, engem és mindenki mást is. Ez az erő, akarja, hogy legyél, akarja, hogy élj! De vajon mire használod ezt az életet, ami megadatott neked? Óvod-e, táplálod-e, értékeled-e?

Ha függőségekkel élsz, akkor nyilvánvalóan nem! S, ha ez így van, akkor a legelső és legerőteljesebb lépés, amit tehetsz magadért, az az, ha elkezded figyelni a légzésedet. Anélkül, hogy bármit akarnál vele kezdeni, nem kell befolyásolnod, vagy megváltoztatnod, csak figyelemmel követned. Amikor időt szánsz a légzésed figyelésére, valójában azt választod, hogy időt szánsz arra, hogy együtt légy a téged éltető, benned munkáló erővel, az istenivel. Minden egyes belégzéseddel tudatosan beengeded ezt az energiát, elfogadod, igent mondasz az életre. Amikor pedig kilélegzel, akkor elengeded azt.

Az életben valójában egyetlen dolog biztos: az, hogy egyszer vége lesz. S, hogy mikor, azt senki sem tudja, bármelyik lélegzetünk lehet egyben az utolsó is, és ezt minden pillanatban meg is élhetjük.  

Minden kilégzés egy kis halál. Minden belégzés egy újjászületés. Amint igazán mélyen átérzed és felfogod mindezt, rájössz, hogy minden pillanat egy soha vissza nem térő ajándék! Az életed érték, és nem azért kaptad, hogy elfecséreld, tönkretedd, vagy elpusztítsd. Márpedig a függőségeiddel ezt teszed.

Ezért, ha felismerted azt, hogy vannak bizonyos szokásaid, amik valaha talán a túlélésedet szolgálták, ám most már látod, hogy eluralkodtak feledted és ártalmasak számodra, akkor a legfontosabb dolog, amit meg kell találnod az önmagad szeretete és tisztelete. Ehhez pedig nem kell mást tenned, mint figyelned a légzésedet, és egyszerűen csak elfogadni az életet, ami általa áramlik benned. Elengedni az élettel szembeni ellenállást, nem küzdeni többé ellene és nem pusztítani azt. Szeretni önmagad annyit jelent, hogy engeded magad élni, engeded, hogy az élet éljen téged, kibontakozzon rajtad keresztül. És ehhez kezdetben egyetlen apró lépés elég: állj meg, és figyeld csendben a légzésedet! Tudatosítsd, hogy vagy, élsz, létezel és, hogy ez önmagában egy felbecsülhetetlen érték.

Egy másik aspektusa annak, ahogyan a légzés segítségedre lehet a gyógyulásban, az a légzés energiaszint növelő mivolta.

A jóga energiában gondolkodik, ezért azt mondja, hogy minden érzelmi és tudatállapotunk, hangulatunk, gondolatunk egy bizonyos frekvencián bocsájt ki.

Épp így a függőség is egy állapot, egy rezgésszint, méghozzá meglehetősen alacsony. Amikor elkezdesz rendszeresen mélyen és intenzíven lélegezni, megnő az energiaszinted, amihez már egészen más érzelmi és tudatállapot kötődik, vagyis teljesen másképp érzed magad a bőrödben, máshogy látod a világot, másképp értékeled magad körül a helyzeteket és kitágul a nézőpontod. Függőnek lenni egy rettentően beszűkült tudatállapot, hisz semmi más nem lebeg a szemed előtt csak az, hogy megszerezd vágyaid tárgyát. A tudatos, mély légzés viszont kiemel ebből a beszűkültségből, segít megszűntetni az azonosulást ezzel a vággyal, és döntési szabadságot ad abban, hogy követed-e ezt a vágyat, reagálsz-e rá, vagy egyszerűen csak megvárod, míg elmúlik, mint bármilyen más állapot.

Továbbá azáltal, hogy a légzéssel növelheted a vitalitásodat, erősödik az a fajta belső erőd, ami segít megküzdeni az élet nehézségeivel, kitartani az elhatározásaid mellett, dolgozni a céljaidért, vagyis a kompetenciaérzést is növeli benned. Ez pedig olyasvalami, amivel egy függő ember nemigen rendelkezik. Sokkal inkább jellemző rá a feladás, és az, hogy a könnyebbik utat választja: a saját jól ismert, és ezért látszólag biztonságot nyújtó rutinjait, önpusztító szokásait. Ha viszont növeled a vitalitásodat, megélheted, hogy képes vagy szembenézni az akadályokkal, nem kel többé a függőségeidbe menekülnöd.

S végül íme, néhány nagyon egyszerű technika, melyekkel felvértezheted magad a mindennapokban az automatizmusaid ellen. Használhatod ezeket azokban a pillanatokban, amikor rád tör a sóvárgás, de legjobb, ha elébe mész a vágyak felkorbácsolódásának azzal, ahogy minden nap, rendszeresen gyakorlod őket. Így nagyobb eséllyel fognak eszedbe jutni olyankor, amikor valamilyen stressz hatására beindulnának az automatizmusaid.

Belégzés ‘sat’, kilégzés ‘nam’

Csak magadban, mentálisan zengesd ezt a mantrát, a légzéseddel tökéletes összhangban. Halld belülről a saját hangod, mintha hangosan zengetnél.

Ez a mantra emlékeztet arra, ki vagy valójában, kihoz az elmédből, segít, hogy ne azonosulj az érzéseiddel és vágyaiddal.

Lassítsd le a légzésedet percenként 11-re, ha az már megy, akkor 4-re, a végcél pedig az egy perces légzés: 20 mp belégzés-20 mp benttartás-20 mp kilégzés.

A lassú mély légzés ellazít, megnyugtat, oldja a stresszt, erősíti a semleges elmét, mély meditatív állapotba hoz, erősíti az intuíciót, összehangolja a két agyféltekét, illetve az agyalapi és tobozmirigy működését.

Légzés benttartás

Hosszú mély belégzés után tartsd bent a levegőt, amíg kényelmes, majd lélegezz ki teljesen, és tartsd kint a levegőt, amíg fuldoklás nélkül bírod. Maradj végig ellazult, ne feszítsd az izmaidat! Végezd egymás után 7-szer, bármikor, amikor rád tör a sóvárgás.

Ez a gyakorlat extra energiát ad, tisztánlátást, időt nyersz, hogy nemet mondhass, és elmúljon a gondolat által ébresztett erős érzelem és vágyakozás.

A légzésed egy olyan orvosság, ami minden pillanatban a rendelkezésedre áll, kezdd el hát tudatosan használni!

S, ha szeretnél többet megtudni arról, hogy miként segít a légzés a függőségek elengedésében és megismerkednél további légzőgyakorlatokkal is, akkor tarts velünk a március 28-án induló online programra.

Jelentkezz március 26-ig! Részletekért kattins ide!

Írta: Kormos Évi

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire,  állandó frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és az Instagram oldalunkon is.