Múlt hónap végén a Leadership & Success vezető képzés keretében egy újabb workshop hétvégén jártam. Minél mélyebbre merülők a kundalíni jóga (egyre inkább specifikus) tanításaiban, annál jobban magával ragad. Olyannyira kiterjedt és mély ez a jógikus tudomány, hogy tényleg életünk minden aspektusára megoldást tud nyújtani, de természetesen itt is, mint bárhol máshol, az elkötelezett gyakorlás, a hosszútávú kitartás és a gyakorlatba való átültetés képessége hozza az igazi átütő erejű változást.

E képzés keretében a legutóbbi két napban az elme azon részeiről tanultunk, amiket jó kiegyensúlyoznunk egy-egy projekt véghezviteléhez és beteljesítéséhez, és arról is, hogy mit jelent a dolgozó elme és milyen aspektusai vannak. Hogy hogy jön össze a munka és a jóga? Nos, a kundalíni jóga hagyományában a jóga és a meditáció a dolgozó ember útja, aki családfenntartó, munkát végez és e mellett szellemi úton jár. Ezen jógikus irányzatban már az ősi hagyományban sem kellett, hogy lemondjanak a világi életről. Mi más is lehet a legnagyobb kihívás, mint mindezt egyensúlyban tartani, ha nem ez! 🙂

Ez a képzési program alapjában véve azzal a céllal jött létre, hogy tudatosságot vigyen az olyan területekre, amik amúgy nehezebben elérhetőek: a vezetés és oktatás területére, az állami és magánszektorba, a business világába stb., hiszen társadalmilag a legnagyobb átütő erejű változást a vezetés minőségbeli javulása tudja elhozni. De legfőképp, saját életünk minőségi vezetésére nyújt rengeteg megoldást ez a program.

Térjünk vissza tehát, a „dolgozó elménkre.” Mindannyian dolgozunk valamin. Van munkahelyünk, netalán szabadúszók vagy vállalkozók vagyunk, lehet kisebb-nagyobb projektünk, vagy éppen az életünk jobbá tételén szeretnénk dolgozni, mindehhez folyamatosan a „dolgozó elménket” használjuk.

Ez az elme azon része, ami nem áll le, akár tudatában vagyunk ennek, akár nem. Mindig munkában van, állandóan ötletel, keresi a lehetőségeket, kitalálja az új dolgokat.

Alapjában véve 4 fő részből tevődik össze a dolgozó elme:

  1. Az intellektuális elméből – Ez tulajdonképpen maga az intellektus, ami minden gondolatunk forrása. Egy pillantás alatt kb. 1.000 gondolat fut át elménken, van, aminek tudatában vagyunk, van, aminek nem, van, amit csak érzünk, van, amit nem. Ez az elmerész képes aztán kiragadni egy-egy gondolatot a gondolataink óceánjából, és megfogni azt. Megragadhatod az életed kiteljesítéséhez szükséges legnagyszerűbb gondolatot is, de az is lehet, hogy egy olyat ragadsz meg, ami hosszútávon nem szolgál téged, sőt, képes is lehetsz ez által beleragadni egy-egy helyzetbe, akár több évre.
  2. Racionális elme – A kiragadott gondolatot az elméd ezen része kezdi el tovább dolgozni.
  3. Praktikus elme – Ez nagyon praktikus! Ez az elmerész elkezd kérdéseket feltenni, ami alapján megértheted, hogy hova jutsz el az adott ötlettel, ill. hova visz az adott gondolat. Ez az, ami elkezdi megkérdőjelezni a gondolatot, és megérti, hogyan lehet kivitelezni azt.
  4. Analitikus elme – Az elme ezen része elemzi a kivitelezés egész folyamatát, a könnyű és nehéz oldalát a helyzetnek, érveket és ellenérveket állít fel.

A kérdés már csak az, ha állandóan gondolatokat teremtünk, majd olykor kiragadunk egyet-egyet, akkor honnan tudjuk, hogy az adott gondolat vajon a valóságon alapul-e, nem pedig illúzión?

A helyzet az, hogy nem tudjuk. Ha rossz gondolatot ragadsz meg, az lehet a vég kezdete, ha jót, az lehet a csodák útjának első lépése. Az intellektuális elmének valójában nincs kapcsolata a valósággal, ahhoz hogy jól működjenek a dolgok, szükségünk van egy vezetőre. Ez a vezető pedig a saját tudatosságunk és intuíciónk. Tehát ha e kettő működik, akkor a tudatosság szűrőjén át olyan gondolatokat fogunk megragadni, amik azt szolgálják, hogy sikerre vigyük dolgainkat. Ahogy tudatosságunk egyre jobban fejlődik, egyre inkább képesek leszünk észrevenni azt, amikor egy-egy gondolat mögött a félelem vagy az ego áll.  Az intuíció pedig abban segít, hogy  utat mutat merre haladjunk, tulajdonképpen ez a belső, beépített GPS-ünk. A csillagokat is leígérheti számunkra valaki épp az égről, de ha belső hangunk, az intuíciónk azt üzeni, hogy ne vágjunk bele vele semmibe, akkor annak oka van. És talán ez a jelzés fog megvédeni minket a legnagyobb veszélytől. A jógának és a meditációnak mondhatjuk, hogy sok célja van, de valójában a tudatosság fejlesztéséről szól, és saját magunk felemeléséről. Éppen ezért, hogy ezt minél jobban kicsiszoljuk, érdemes gyakorolnunk, naponta. Így kérdés marad-e még számunkra, hogy miért fontos a tudatosság és az intuíció kifejlesztése a mindennapjainkban?