Sat Nam Jóga: A mantrákat Gurmukhi nyelven zengeted, ami a szikh tradíció szent nyelve és Indiából ered. Talán sok ember hallott ma már a szanszkrit nyelvről, a Gurmukhi nyelv azonban kevésbé ismert tapasztalatom szerint. Ha jól tudom, Indiában sajátítottad el a nyelvet. Tudnál többet mondani róla és a Naad erejéről?

Snatam Kaur: A Gurmukhi nyelv egy nagyon erőteljes eszköz a tudatosság átalakítására. A zengetés energiáján keresztül működik, amit egyenes gerinccel végzünk, így tud az energia feláramolni a gerinc mentén. A szavak kiejtésével, ahogy megérintjük a nyelvünkkel a szájpadlást – amely összeköttetésben áll egyes agyi területekkel -, erőteljesen hatunk a mirigy- és idegrendszer működésére. Fizikai szinten ez így működik, azt sem fontos tudni, hogy mit jelentenek a kimondott szavak.

Ez egy speciális működés amely abból ered, ahogy a nyelv megérinti a szájpadlást, különböző üzeneteket küldve ezáltal az agynak fizikai szinten, és ezekben az üzenetekben a jólétre, a stressz elengedésére, egészségre és boldogságra hangoljuk magunkat.

Így ha valaki Gurmukhiul mantrázik, akár csak néhány percet – vagy mint egy koncerten – akár két órát, nagy valószínűséggel nagyon jó érzés fogja átjárni. Fizikailag is jobban érzi majd magát. A stressz szint csökkenése és az érzelmi gyógyulás is pedig mind a Gurmukhi nyelv erejére vezethető vissza.

És akkor ott van a Naad, ami maga a hangrezgés, ami akkor jön létre, amikor ezen szent szavakat recitáljuk. Ez nemcsak magát a hangot jelenti, ami elhagyja a torkunkat, ez nem normál éneklés, hanem egy olyan fajta hangkeltés, ami a gerinc aljától egészen a fejtetőig történik.

A koncertjeimen mindig egyenes gerinccel ülök és úgy recitálok, mert ez az éneklés jógikus módja. Közben összekapcsolódom a saját belső világommal és testemmel, és ráhangolódom mindarra, ami körülöttem történik. A koncertek során gyakran felelgetős formában éneklünk: ilyenkor először én énekelek és utána a közönség válaszát hallgatom, mert ez is része a Naad Jógának, hogy először énekelsz, és utána hallgatsz, énekelsz és hallgatsz.

És ez a fajta energiacsere, ami köztem és a hallgatóság között zajlik ilyenkor segít az energia megteremtésében és felemelésében a gerinc mentén, hogy aztán az eljusson a szívhez, és így e tapasztaláson keresztül megérezhetjük a Naad erejét.

Egyszer valaki megkérdezte Yogi Bhajant, hogy mi a Naad? Ő azt válaszolta, hogy:

A Naad az, amikor a szívedből énekelsz.

Sat Nam Jóga: De hogyan térhetünk vissza a szívünkhöz és ahhoz az ártatlansághoz, amivel egy gyermek rendelkezik? Hogyan juthatunk vissza e helyre felnőttként, amikor mindenféle dologgal kell foglalkoznunk a felnőtt világunkban?

Snatam Kaur: Az éneklés ezen módja, a Gurmukhi nyelv recitálása, vagyis a jógikus zengetés, ami a kundalíni jóga hagyományából ered lehetőséget teremt számunkra, hogy meggyógyítsuk a testünket és az elménket, és hogy a szívünk mélyéről, az ártatlanság szent helyéről énekeljünk.

Kövesd a jövő heti posztunkat, amiben folytatjuk az énekesnővel az interjúnkat.

Snatam Kaur ez évi magyarországi koncertjére itt tudsz jegyet vásárolni. Találkozunk a koncerten?! ?

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire,  állandó frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és az Instagram oldalunkon is.

Ez a cikk Domján Mia szellemi tulajdona, átvenni, felhasználni kizárólag a szerző engedélyével, valamint a forrás-link megjelentetésével lehet.