Snatam Kaurt talán senkinek sem kell bemutatni, aki egy kicsit is belecsöppent már a mantrák világába. Az amerikai énekesnő, békeaktivista és író, inspirációját a szikh vallási irányzatból és a kundalini jóga tradíciójából meríti. Különleges tehetsége van ahhoz, hogy a hagyományos indiai szikh énekeket kortárs zenei környezetben szólaltasson meg oly módon, hogy az egyszerre érintse meg a modern embert és keltse fel a lelkében megbújó ősi vágyódását.
Mia budapesti koncertje kapcsán egy átfogó interjút készített az énekesnővel, melyből most interjú sorozatot indítunk. Hétről-hétre megosztjuk Mia kérdéseit és Snatam válaszait, melyben a mantraéneklés mellett sok egyéb másról is szó lesz, pl. a spirituális kapcsolatokról és a gyermeknevelésről is. Ha érdekel Snatam meglátása mindezzel kapcsolatban, tarts velünk hétről-hétre, itt a Sat Nam Jógán.
Sat Nam Jóga: Kedves Snatam, gratulálunk a Grammy jelöléshez, innen is drukkolunk Magyarországról Nektek! Ahogy végignézzük az elmúlt éveket a Grammy jelölések terén, láthatjuk, hogy egyre több mantra zene kerül előtérbe a kundalíni jóga hagyományából. Mit gondolsz, miért pont most van itt az ideje ennek ?

Snatam Kaur: Tudod, amikor elkezdtük a turnézást, és először mutattuk be ezeket a mantrákat, az emberek nem ismerték őket, nem sokat tudtak a mantrákról és a kirtan koncertekről, ez egy igen új dolog volt akkoriban.

De mára már megismerték őket. Amikor a koncerten elkezdek zengetni egy mantrát, már ismerik.  Már sok éve turnézunk és keményen dolgozunk azon, hogy eljuttassuk ezeket a mantrákat az emberekhez, és még sok más zenész és tanár is így tesz a kundalíni jóga hagyományából.

Amikor az emberek találkoznak a mantrák erejével, nagyon is jelentős gyógyulást érhetnek el általuk, főleg, ha bele tudják integrálni azokat mindennapjaikba.

Úgy érzem, a mantrák azért válnak egyre ismertebbé és népszerűbbé, mert működnek. Segítenek csökkenteni a stresszt az életünkben, ugyanakkor fénnyel és reménnyel töltenek fel, ami úgy gondolom, nagyon fontos manapság. Szerintem a mantrazene azért vált mára olyan népszerűvé, mert az emberek felismerték a hatékonyságát.

Sat Nam Jóga: Hogyan találkoztál a mantra zenékkel? Hogyan kezdted az utadat, mint mantraénekes?

Snatam Kaur:  A szüleim mindketten gyakorolták a kundalíni jógát és a szikh létformát is, ugyanakkor mindketten zenészek is voltak, így rengeteg zene volt az otthonunkban, sokat énekeltük és daloltunk, ezért a mantrák mindig is részei voltak az életemnek. Ha valaki meghalt a közösségben, speciális mantrákat énekeltünk, ha egy anya a várandósságát ünnepelte, akkor is. Minden héten összegyűltünk, és együtt énekeltünk, és persze a kundalíni jóga órák is mindig tele vannak zenével.

Sokat tanultam az édesanyámtól (Prabhu Nam Kaur), aki sok kirtant (szikhek szent énekei) énekelt otthon. A zenéhez nyúlt a kihívással teli, nehéz időkben, de a boldogságban is. Jó és rossz időkben egyaránt megvolt a kapcsolata ezekkel az énekekkel, és észrevettem, hogy bármikor, amikor énekelt, mindig jobban érezte magát utána.

Ahogy az életem egyre inkább kezdett kibontakozni, a szüleim úgy döntöttek, hogy elválnak, 8 éves voltam ekkor. Az édesanyám megmaradt a szikhizmus és a kundalíni jóga útján, az édesapám viszont később úgy döntött, hogy nem követi többé.

Ebben a nehéz időszakban nagy kihívást okozott, hogy megtaláljam a saját identitásom, amire végül az éneklésben és a zengetésben sikerült igazán rálelnem. Ijesztő és nehéz időszak volt ez számomra, ezért fordultam én is a mantrák felé, pont úgy, ahogy az édesanyám tette. Az éneklésben biztonságra és bátorságra leletem, ez működött nekem. Szóval így kezdődött az utam 8 évesen, ami azóta aztán kibontakozott.

Emlékszem, amikor tinédzserként a meditációs szobában órákon át csak énekeltem, várva azt a pillanatot, amikor a bajok feloldódnak, tudva, hogy ez a pillanat eljön, szóval csak zengettem tovább, és mindig eljött. Néha öt perc után, néha órák után. És az érzés mindig velem volt, hogy képes vagyok bármivel megküzdeni, és bármin át tudok menni az életben, mert a szent szövegek és énekek ereje segít.

Tehát így kezdődött a zenei karrierem ténylegesen. Később hivatalosan is kundalíni jóga tanár lettem, és szenvedélyemmé vált, hogy megosszam az emberekkel azt, amit felfedeztem a zengetésben.

Nagyon inspirált voltam a kundalíni jóga tanítása által – nagyon sok zenei ötlet jött így. Majd pedig elindultam a felvételek készítésének útján is.

Sat Nam Jóga: És ez már majdnem 20 éve volt, amikor az első felvételt készítettétek, ugye?

Snatam Kaur: Igen, 2001-ben jelent meg az első szóló albumom, és 2004 óta turnézunk főállásban.

Sat Nam Jóga: Ez csodálatos! Nagyon szép az utad! Úgy gondolom sokan küzdenek ma azzal a kérdéssel, hogyan találhatják meg az identitásukat, vagy ha már megtalálták, akkor azzal, hogy hogyan kövessék a dharma útját. Mindig jó olyan embert látni, aki az útján van, és másokat is arra inspirál, hogy kövessék a saját útjukat…

Snatam Kaur: Ha még valamit mondhatnék ehhez, hogy mi segített igazán tisztán tartani szívem és az elmém: az a visszatérés az eredeti szándékomhoz, ami az emberek szolgálata. Vagyis az, hogy megosszam az emberekkel ezt a gyógyító energiát, és megmutassam nekik, hogyan tudják magukévá tenni.

Hihetetlenül inspiráltak Yogi Bhajan órái is, amiken részt vettem. Ő mindig mindenkit egyaránt szolgált, aki eljött hozzá. Amikor elkezdtünk turnézni, mindig elképzeltem, hogy Yogi Bhajan hogyan csinálná. Az a szándékom, hogy szolgáljam azokat, akik a koncertjeimre jönnek, nagy mértékben segített abban, hogy összhangban maradjak a szívemmel és a lelkemmel, hogy ne kerüljek az egóm és a produkcióm hatása alá, hogy jól csináltam, nem csináltam jól, hogy egyik éjszaka jobban ment, máskor meg rosszabbul.

Ez segített abban, hogy az úton maradjak és hogy mindig megtaláljam erre a módot, Istenhez és a Gurukhoz imádkozom azért, hogy mindig a szolgálat útján maradjak.

Sat Nam Jóga: A mantrákat Gurmukhi nyelven zengeted, ami a szikh tradíció szent nyelve és Indiából ered. Talán sok ember hallott ma már a szanszkrit nyelvről, a Gurmukhi nyelv azonban kevésbé ismert tapasztalatom szerint. Ha jól tudom, Indiában sajátítottad el a nyelvet. Tudnál többet mondani róla és a Naad erejéről?

Snatam Kaur: A Gurmukhi nyelv egy nagyon erőteljes eszköz a tudatosság átalakítására. A zengetés energiáján keresztül működik, amit egyenes gerinccel végzünk, így tud az energia feláramolni a gerinc mentén. A szavak kiejtésével, ahogy megérintjük a nyelvünkkel a szájpadlást – amely összeköttetésben áll egyes agyi területekkel -, erőteljesen hatunk a mirigy- és idegrendszer működésére. Fizikai szinten ez így működik, azt sem fontos tudni, hogy mit jelentenek a kimondott szavak.

Ez egy speciális működés amely abból ered, ahogy a nyelv megérinti a szájpadlást, különböző üzeneteket küldve ezáltal az agynak fizikai szinten, és ezekben az üzenetekben a jólétre, a stressz elengedésére, egészségre és boldogságra hangoljuk magunkat.

Így ha valaki Gurmukhiul mantrázik, akár csak néhány percet – vagy mint egy koncerten – akár két órát, nagy valószínűséggel nagyon jó érzés fogja átjárni. Fizikailag is jobban érzi majd magát. A stressz szint csökkenése és az érzelmi gyógyulás is pedig mind a Gurmukhi nyelv erejére vezethető vissza.

És akkor ott van a Naad, ami maga a hangrezgés, ami akkor jön létre, amikor ezen szent szavakat recitáljuk. Ez nemcsak magát a hangot jelenti, ami elhagyja a torkunkat, ez nem normál éneklés, hanem egy olyan fajta hangkeltés, ami a gerinc aljától egészen a fejtetőig történik.

A koncertjeimen mindig egyenes gerinccel ülök és úgy recitálok, mert ez az éneklés jógikus módja. Közben összekapcsolódom a saját belső világommal és testemmel, és ráhangolódom mindarra, ami körülöttem történik. A koncertek során gyakran felelgetős formában éneklünk: ilyenkor először én énekelek és utána a közönség válaszát hallgatom, mert ez is része a Naad Jógának, hogy először énekelsz, és utána hallgatsz, énekelsz és hallgatsz.

És ez a fajta energiacsere, ami köztem és a hallgatóság között zajlik ilyenkor segít az energia megteremtésében és felemelésében a gerinc mentén, hogy aztán az eljusson a szívhez, és így e tapasztaláson keresztül megérezhetjük a Naad erejét.

Egyszer valaki megkérdezte Yogi Bhajant, hogy mi a Naad? Ő azt válaszolta, hogy:

A Naad az, amikor a szívedből énekelsz.

Sat Nam Jóga: De hogyan térhetünk vissza a szívünkhöz és ahhoz az ártatlansághoz, amivel egy gyermek rendelkezik? Hogyan juthatunk vissza e helyre felnőttként, amikor mindenféle dologgal kell foglalkoznunk a felnőtt világunkban?

Snatam Kaur: Az éneklés ezen módja, a Gurmukhi nyelv recitálása, vagyis a jógikus zengetés, ami a kundalíni jóga hagyományából ered lehetőséget teremt számunkra, hogy meggyógyítsuk a testünket és az elménket, és hogy a szívünk mélyéről, az ártatlanság szent helyéről énekeljünk.

Sat Nam Jóga: Sokat mantrázol, jógázol, családod van – úgy gondolom mindez önmagában kitenné az életedet, de még turnézol is, és még sok más dolgot csinálsz: albumot veszel fel,  könyvet írsz, vagy éppen együttműködsz valakivel, és különböző programokon jelensz meg. Meg tudnád osztani velünk azt, hogy hogyan találod meg az egyensúlyt és a békét a mindennapjaidban? Mi a titkod ebben?

Snatam Kaur: Az egyensúlyt számomra az adja, hogy egy nagyon áldott életet élek, aminek következményében sok módon lelem meg az egyensúlyt. Az egyik ilyen eszközöm a reggeli és esti gyakorlásom, amiben igazán elszánt vagyok.

Minden reggel gyakorlok, a legtöbb reggel hideg zuhannyal indítok, majd jógázom, meditálok, mantrákat zengetek, és időt szánok az imára, és arra, hogy megtapasztaljam Isten szavainak hatását. Ez a Szikh hagyományban a Hukam-ot jelenti, ami a szent könyvből való felolvasás, üzenet, ami alapján vezetést kapok. Isten sokat beszél hozzám e módon. Szóval megcsinálom a jógám, zengetek, és úgy érzem hogy egy nyitott tér vagyok arra, hogy befogadjam ezen bölcsességeket. Szóval ez a napi gyakorlásom.

A férjem is csatlakozik hozzám e kora reggeli gyakorlásokon, a lányomnak már saját jóga gyakorlása van, amit minden reggel végez, és ezt nagyon szép látni. De tudod, ő azt látja, hogy mindketten, én is és a pápája is gyakorolunk, tehát ez egyfajta természetes kibontakozás nála.

Az esti gyakorlást pedig együtt végezzük. Ilyenkor az esti órákban közösen jógázunk és mantrázunk. Ez nagyon fontos számomra, hogy elengedésben legyek, lazítsak és békére találjak. Tehát ez a két pillérem, ami fegyelmet követel, és amiket beillesztek a mindennapjaimba.

És szeretek zengetni akkor is, miközben főzök vagy sétálok, ez nagyon sokat segít, és beleillesztem a légzés figyelését is a napjaimba, ha stresszesnek érzem magam, tudatosan lélegzem, ezek mind nagyon fontosak.

És egyensúly találok  a közösségben, a kapcsolataimban is. A férjemmel, aki bizonyos értelemben visszatükröz, csodálatos a kapcsolódásunk, és vannak barátaim is, akikkel tudok kapcsolódni, csak együtt lenni és közösen gyakorolni. A kundalíni jóga és a szikh tradíción belül nagyon felemelő velük lenni, szóval ezek mind ajándékok az életemben, amelyek nagyon fontosak.

Úgy érzem, a mai világban elengedhetetlen, hogy ne csak az önfegyelmet fejlesszük, hanem ápoljuk a közösséggel való kapcsolódást is, megteremtsük és megtapasztaljuk a közösség lelkét, mert ez hihetetlenül fontos. A közösség ereje képes az energiák átalakítására, benne támogatást kaphatunk, támogatást adhatunk, és ez mind része az emberi természetünknek.

Sat Nam Jóga: Említetted a férjedet, úgy látom, a ti házasságotokat átszövi a spiritualitás – vagy egy másik kifejezéssel élve megvan az életetekben az emelkedett kapcsolat ajándéka. Azt tapasztalom, hogy a házasság, illetve a kapcsolatok nagyon fontosak ma mindenki számára, de a tudatos házasság és az emelkedett kapcsolatok fogalma még igen új e korban. Mindemellett sok embernek fontos látnia azt, hogyan tud egy házasság vagy kapcsolat jobban működni, hogyan tehetjük jobbá a kapcsolatainkat. Tudnál mondani néhány szót e témáról is, különösen arról, hogyan élhetünk tudatosabb kapcsolatokban?

Snatam Kaur: Egy dolog, amit különösen megtanultam a tudatos és emelkedett kapcsolatokról az az, hogy egy ilyen kapcsolatban mindkettőtöknek megvan a kapcsolata az istenivel, vagy Istennel, vagy bárhogyan hívod. Ez által egy háromszög jön létre, ami nem csupán kettőtökről szól, hanem az Istennel való kapcsolatotokról is, és ez a kapcsolódás vigyáz rád, vigyáz mindkettőtökre, mindkettőtökhöz áramlik, mindkettőtöket emeli és táplálja.

De ahhoz, hogy ilyen kapcsolatban légy, fontos, hogy meglegyen ez a kapcsolódás az istenivel. Persze van, amikor egyik fél sem spirituális, és van, amikor a kapcsolatban az egyik az, és ez teljesen rendjén van így.

De egy emelkedett kapcsolat – ahol mindkét fél kapcsolatban áll az istenivel -, az teljesen más. Amikor felfedezel valamit a partnered kapcsán, például nincs rendben vele valami, vagy felfedezel egyfajta gyengeséget benne, vagy bármit, ami zavar benne, ahelyett, hogy egyből azzal traktálnád, hogy “Ezt vagy azt nem szeretem benned, ez hülyeség volt, ezt rosszul csináltad, stb.” – egy emelkedett, tudatos kapcsolatban inkább Istenhez fordulsz, vele beszéled meg mindezt, és az egészet felajánlod Istennek. Ő pedig majd elvégzi a dolgát, megteszi a feladatát, hogy helyrehozza a szituációt. Egy emelkedett kapcsolat így működik.

Szóval nem közvetlenül támadod a másikat, hanem e helyett imában tartod őt, reflektálsz a másikra, hogy a másiknak is meglegyen a lehetősége a saját felébredésére és felismeréseire az istenivel való kapcsolódásán keresztül. Ez egy nagyon gyönyörű tér, ahol mindez megvalósul.

De persze én sem vagyok tökéletes benne. Nagyon sokat tanultam az évek alatt erről, és egyre jobban megy, de ez egy olyan dolog, amiben folyamatosan fejlődök, és amiért nagyon elkötelezett vagyok. És ez nagyon szép, hogy emiatt már rengeteg fantasztikus dolog megvalósulásának tanúja lehettem a férjem életében, és tudom, hogy ő is tanúja annak, ahogy az én életemben valósulnak meg a dolgok, de mindez azért történik, mert imádkozunk egymásért és az imádságban kapcsolódunk egymással.

Sat Nam Jóga: És mi a helyzet a gyerekekkel? Ez a téma különösen érdekel, hiszen van egy kilenc hónapos kislányom, és azt tapasztalom, hogy nagyon sok gyermek, aki mostanában születik a földre nagyon másmilyen, mint az ezelőtt születettek, nagyon szenzitívek, ők az úgynevezett Vízöntő gyermekek. Mit gondolsz, hogyan kezelhetjük jól ezeket a gyermekeket, mi a feladatunk szülőként e korban?

Snatam Kaur: Ezek a gyermekek, aki mostanában születnek a földre, születésük előtt pontosan választják meg a sorsukat azáltal, ahogy a szüleiket választják, ők pontosan tudják, hogy mi vár rájuk. Az emelkedett tudatosság az, ami vonzza ezeket a lelkeket, így különösen azokhoz a nőkhöz születnek, akik gyakorolják a kundalíni jógát és rendszeresen meditálnak. De bármilyen spirituális úton járó nőnek, aki várandós lesz, születendő gyermekének lelkét ez az energia vonzza ő hozzá.

Azonban azt is látom, hogy sok nő, aki ezt az utat járja a várandóssága előtt, a gyermeke születése után valahogy félreteszi a spirituális gyakorlását. Vagy azért, mert nincs rá többé ideje, vagy nem tudja hogyan szakítson időt rá, vagy azért mert azt gondolja, hogy nem érdemli meg, hogy a spiritualitására időt szánjon és leüljön a jógaszőnyegére. Mintha elveszítenék az önértékelésüket és önbecsülésüket abban a folyamatban, amikor anyává vagy apává válnak, és megtapasztalják, hogy nem tökéletesek, sőt, sokszor még akár ingerlékenyek is.

És aztán ez lassan úgy végződik, hogy abbamarad a spirituális gyakorlásuk, nem lesz része többé a mindennapi életüknek, sem gyermekük életének. Lehet, hogy néha gyakorolnak, de ez már nem egy olyan dolog, amit minden nap a gyermekeikkel együtt tesznek. És azok a gyermekek, akik azzal az ígérettel érkeztek ide, hogy megtapasztalják azt az adott energiát vagy spirituális életet, amelyet édesanyjuk követett, és ami vonzotta lelküket, azok számára, ha az anya abbahagyja a gyakorlást, az egy megszegett ígéret. Ezért azt gondolom, hogy nagyon fontos a nőknek és a szülőknek az, hogy megteremtsék a gyermeküknek azt a teret, amiben a gyermeknek meglehet a spirituális tapasztalása. De ez sok munkába telik.

Indiában a kis falvakban is vannak templomok, ahova a családok minden nap eljárnak, és a spiritualitást ott gyakorolják. Itt a nyugati világban, Magyarországon vagy máshol a spirituális gyakorlás nem annyira megrendíthetetlen, mint ott, ahol a mindennapi élet része.

Nekünk, szülőknek kell megteremteni a lelkiséget gyermekeink számára. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy templomokat kell építenünk, hanem azt, hogy a tapasztalást kell megadnunk ahhoz, hogy gyermekeink spirituális, szellemi életet élhessenek.

Szerintem a leghatékonyabb módja annak, hogy ezt a gyermekeink számára megadjuk az, ha olyan közösségi eseményeket szervezünk, ahol összejöhetnek az anyukák, a szülők együtt gyakorolhatnak kundalíni jógát, akár a gyermekek is jógázhatnak, vagy csak összegyűlhetnek mindannyian mantrázni, miközben ők csak szabadon össze-vissza futkorásznak körülöttük. Így megismerhetik ezt az energiát, s így ez egy beteljesített ígéret, hiszen ily módon megvalósulhat a spiritualitás megtapasztalása az életükben. Szóval szülőként megteremthetjük ezeket a lehetőségeket.

Mivel mi vonzottuk ezeket a spirituális gyermekeket az életünkbe, itt az ideje szolgálnunk őket.

Sat Nam Jóga: A te spirituális életedet hogyan változtatta meg a lányod érkezése?

Snatam Kaur: Egy gyermek mellett valóban nincs idő arra, hogy úgy folytasd tovább a gyakorlást, ahogyan azelőtt, hogy pl. egy gyakorlatsort az előírt időkkel végig tudj vinni. Amikor édesanyává váltam, nem tudtam a spirituális gyakorlásomat úgy folytatni, mint azelőtt, és ez először nagyon elcsüggesztett.

De aztán beszélgetésbe elegyedtem egy nővel, aki hasonló folyamatokon ment keresztül, neki három gyermeke volt két év különbségekkel, kettő, négy és hat évesek. Mielőtt megszülettek a gyermekei tökéletes gyakorlása volt, pont úgy, ahogy az elő van írva, de aztán nem maradt belőle semmi.

Felkereste Yogi Bhajant és azt mondta neki: “Uram, tudja, korábban megvolt a tökéletes szádanám, 2.5 óra gyakorlás minden hajnalban, és most, most ebből semmi sincs.” Yogi Bhajan ránézett és azt felelte: “A gyermekeid a te szádanád. Most ők a te spirituális gyakorlatod.”

Amikor ezt elmesélte, az nagyon ösztönzően hatott rám, és rájöttem arra, hogy szoptatás közben is tudok zengetni, főzés közben is tudok zengetni, és autóvezetés közben is tudok zengetni. Rádöbbentem, hogy korábban, amikor a gyakorlataimat végeztem, nem értettem még igazán, mit is jelent valójában a zengetés, addig, amíg meg nem tapasztaltam azt egy teljesen más formában. Ekkor tudtam igazán megérkezni a szívembe a mantrázás során, mert sosem tudtam mennyi időm van, amíg felébred a lányom, ezért meg kellett tanulnom a zengetésnek igazán átadni önmagam és alárendelni az elmém.

Ekkor értettem meg valójában, mi is a spiritualitás, azáltal, hogy másképp kellett beillesztenem az életembe. Azelőtt a napi gyakorlásom és a munkám két különálló dolog volt, ami nem volt egészséges. Szükségem volt arra, hogy megtapasztaljam a spiritualitást a mindennapi életemben is, és ez csak akkor történt meg, amikor gyermekem lett. Tudom, nem mindenkinek kell egy gyermek születése ahhoz, hogy ezt megvalósítsa, de az én utam ez volt, és ezért hihetetlenül hálás vagyok.

Sat Nam Jóga: Mit gondolsz, mi lehet még fontos ahhoz, hogy kiteljesedett életet éljünk? Egyáltalán hogyan tudunk kiteljesedett életet élni?

Snatam Kaur: Úgy érzem, hogy minden pillanatban megvan a lehetőségünk a választásra, hogy a lelkünk rezgését éljük-e vagy sem. Ha a lélek birodalmában, azaz a lelkünk rezgésében élünk, az egy nagyon egyszerű dolog, csupán azt követeli meg tőlünk, hogy jelen legyünk önmagunkban, a tekintetben hogy kik vagyunk; hogy jelen legyünk az életünkben, és azt is jelenti, hogy el tudjuk engedni az érzelmeink energiáját és a ragaszkodást, hogy bizonyos módon akarjunk dolgokat. Ez egy gyönyörű út, mert ez a fény útja, annak az útja, ahol te magad vagy a fény.

Szóval rátalálni arra, hogy mit szeretne a lélek és mi a lélek energiája szerintem egy fontos kulcs ahhoz, hogy kiteljesedett életet éljünk. Néhányan nem feltétlen kapcsolódnak a lelkükhöz vagy a szeretethez – így is hívhatom -, vagy a szeretet megtapasztalásához, azaz nem a szeretetet választják.

Mindegy, hogy mi történik életemben, én megyek és éneklek, hogy e felé a frekvencia, energia felé forduljak. Most éppen azon dolgozom, hogy a különböző országokban, ahol éppen járok, el tudjam énekelni a különböző nyelveken, azt hogy “a szeretet vagyok”. Ezt azért teszem, hogy inspirálni tudjam az embereket abban, hogy a szeretet energiáját válasszák – és ha mindezt a saját nyelvükön hallják az erőteljesebb lehet, legalábbis ezt a saját tapasztalatomból így érzem.

Úgy érzem, hogy kulcsfontosságú emberiség számára az, hogy a szeretet frekvenciáját válasszuk, bármilyen kihívást is hozzon az élet.

Sat Nam Jóga: Hogyan tudunk nagyobb békét teremteni a Földön? Nemcsak itt Magyarországon, hanem bármerre, amerre járunk?

Snatam Kaur: Úgy érzem, hogy a békét legelőször és leginkább magunkban kell megtalálnunk. Semmit sem kontrollálhatsz önmagadon kívül, nincs felelősséged abban, hogy mi történik rajtad kívül, de irányíthatod és felelősséggel tartozol azért, hogy milyen a belső világod, és szerintem ez a fő kulcs abban, hogy egy békésebb világot teremtsünk.

Fontos, hogy azok, akik a béke érdekében dolgoznak ne legyenek stresszesek és ne őrüljenek meg, hanem ténylegesen a béke állapotában legyenek. Például azok, akik a környezet védelméért dolgoznak, vagy a kormánynak, vagy az iskolai tanárok, és mindenki, aki számára a béke terjesztése nagyon fontos. Én éppen ezért szentelem az életem a kundalíni jógának és meditációnak és vagyok elkötelezett szikh, mert ez az út adja meg számomra a belső béke érzését, minden körülmény között.

Ha mindannyian elsősorban a belső béke állapotát ápolnánk, akkor sokkal hatékonyabbak lehetnénk a munkánkban, vagy bármiben, amit csinálunk. Nem szaladgálhatunk körbe-körbe azt hirdetve, hogy ‘Békét, békét’, amikor belül nincs meg a belső békénk. És az sem jó, ha csak a saját belső békénkkel foglalkozunk, és azt mondjuk: “Ne zavarjon senki!” – az is fontos, hogy megérintsük az embereket, és túllépjünk a komfortzónánkon.

Tudod, számomra a koncertek megtartása – és most teljesen őszinte leszek veled – egy kicsit, nem is kicsit, nagyon is túl van az én komfortzónámon. De így sok emberhez elérek, s ez az én módom, arra, hogy a béke energiáját szolgáljam, s azt fejlesszem is önmagamban.

Szerintem mindannyian meg tudjuk találni azt az egyedülálló kincset, ami bennünk lakozik – legyünk akár művészek, festők, jóga tanárok, vagy bármi, ami a világon csak előfordulhat. De a fontos ebben nemcsak az, hogy ezeket az ajándékokat továbbadjuk, és hogy megosszuk őket, hanem hogy mindezt a belső béke állapotából tegyük.

Sat Nam Jóga: Nagyon köszönöm, azt hiszem, ez egy gyönyörű lezárás.

Snatam Kaur ez évi magyarországi koncertjére itt tudsz jegyet vásárolni. Találkozunk a koncerten?! 🙂

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire,  állandó frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és az Instagram oldalunkon is.

Ez a cikk Domján Mia szellemi tulajdona, átvenni, felhasználni kizárólag a szerző engedélyével, valamint a forrás-link megjelentetésével lehet.