Interjúnk 4. részében Snatam Kaur arról beszél, hogy számára melyek azok a jógikus eszközök, amelyek segítik fenntartani az egyensúlyát a dolgos vagy akár kihívásokkal teli mindennapokban. Ehhez kapcsolódóan beszél a közösséghez való kapcsolódódás erejéről és fontosságáról is.

Sat Nam Jóga: Sokat mantrázol, jógázol, családod van – úgy gondolom mindez önmagában kitenné az életedet, de még turnézol is, és még sok más dolgot csinálsz: albumot veszel fel,  könyvet írsz, vagy éppen együttműködsz valakivel, és különböző programokon jelensz meg. Meg tudnád osztani velünk azt, hogy hogyan találod meg az egyensúlyt és a békét a mindennapjaidban? Mi a titkod ebben?

Snatam Kaur: Az egyensúlyt számomra az adja, hogy egy nagyon áldott életet élek, aminek következményében sok módon lelem meg az egyensúlyt. Az egyik ilyen eszközöm a reggeli és esti gyakorlásom, amiben igazán elszánt vagyok.

Minden reggel gyakorlok, a legtöbb reggel hideg zuhannyal indítok, majd jógázom, meditálok, mantrákat zengetek, és időt szánok az imára, és arra, hogy megtapasztaljam Isten szavainak hatását. Ez a Szikh hagyományban a Hukam-ot jelenti, ami a szent könyvből való felolvasás, üzenet, ami alapján vezetést kapok. Isten sokat beszél hozzám e módon. Szóval megcsinálom a jógám, zengetek, és úgy érzem hogy egy nyitott tér vagyok arra, hogy befogadjam ezen bölcsességeket. Szóval ez a napi gyakorlásom.

A férjem is csatlakozik hozzám e kora reggeli gyakorlásokon, a lányomnak már saját jóga gyakorlása van, amit minden reggel elvégez, és ezt nagyon szép látni. De tudod, ő azt látja, hogy mindketten, én is és a pápája is gyakorolunk, tehát ez egyfajta természetes kibontakozás nála.

Az esti gyakorlást pedig együtt végezzük. Ilyenkor az esti órákban közösen jógázunk és mantrázunk. Ez nagyon fontos számomra, hogy elengedésben legyek, lazítsak és békére találjak. Tehát ez a két pillérem, ami fegyelmet követel, és amiket beillesztek a mindennapjaimba.

És szeretek zengetni akkor is, miközben főzök vagy sétálok, ez nagyon sokat segít, és beleillesztem a légzés figyelését is a napjaimba, ha stresszesnek érzem magam, tudatosan lélegzem, ezek mind nagyon fontosak.

És egyensúly találok  a közösségben, a kapcsolataimban is. A férjemmel, aki bizonyos értelemben visszatükröz, csodálatos a kapcsolódásunk, és vannak barátaim is, akikkel tudok kapcsolódni, csak együtt lenni és közösen gyakorolni. A kundalíni jóga és a szikh tradíción belül nagyon felemelő velük lenni, szóval ezek mind ajándékok az életemben, amelyek nagyon fontosak.

Úgy érzem, a mai világban elengedhetetlen, hogy ne csak az önfegyelmet fejlesszük, hanem ápoljuk a közösséggel való kapcsolódást is, megteremtsük és megtapasztaljuk a közösség lelkét, mert ez hihetetlenül fontos. A közösség ereje képes az energiák átlakítására, benne támogatást kaphatunk, támogatást adhatunk, és ez mind része az emberi természetünknek.

Kövesd a jövő heti posztunkat, amiben folytatjuk az énekesnővel az interjúnkat.

Snatam Kaur ez évi magyarországi koncertjére itt tudsz jegyet vásárolni. Találkozunk a koncerten?! ?

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire,  állandó frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és az Instagram oldalunkon is.

Ez a cikk Domján Mia szellemi tulajdona, átvenni, felhasználni kizárólag a szerző engedélyével, valamint a forrás-link megjelentetésével lehet.