Interjúnk 6. részében Snatam Kaur a spirituális gyermekekről, a beteljesített sorsukról és arról mesél, hogy az anyaság hogyan változtatta meg az ő spirituális életét.

Sat Nam Jóga: És mi a helyzet a gyerekekkel? Ez a téma különösen érdekel, hiszen van egy kilenc hónapos kislányom, és azt tapasztalom, hogy nagyon sok gyermek, aki mostanában születik a földre nagyon másmilyen, mint az ezelőtt születettek, nagyon szenzitívek, ők az úgynevezett Vízöntő gyermekek. Mit gondolsz, hogyan kezelhetjük jól ezeket a gyermekeket, mi a feladatunk szülőként e korban?

Snatam Kaur: Ezek a gyermekek, aki mostanában születnek a földre, születésük előtt pontosan választják meg a sorsukat azáltal, ahogy a szüleiket választják, pontosan tudják, hogy mi vár rájuk. Az emelkedett tudatosság az, ami vonzza ezeket a lelkeket, így különösen azokhoz a nőkhöz születnek, akik gyakorolják a kundalíni jógát és rendszeresen meditálnak. De bármilyen spirituális úton járó nőnek, aki várandós lesz, születendő gyermekének lelkét ez az energia vonzza ő hozzá.

Azonban azt is látom, hogy sok nő, aki ezt az utat járja a várandóssága előtt, a gyermeke születése után valahogy félreteszi a spirituális gyakorlását. Vagy azért, mert nincs rá több ideje, vagy nem tudja hogyan szakítson időt rá, vagy azért mert azt gondolja, hogy nem érdemli meg, hogy a spiritualitására időt szánjon és leüljön a jógaszőnyegére. Mintha elveszítenék az önértékelésüket és önbecsülésüket abban a folyamatban, amikor anyává vagy apává válnak, és megtapasztalják, hogy nem tökéletesek, sőt, sokszor még akár ingerlékenyek is.

És aztán ez lassan úgy végződik, hogy abbamarad a spirituális gyakorlásuk, nem lesz része többé a mindennapi életüknek, sem gyermekük életének. Lehet, hogy néha gyakorolnak, de ez már nem egy olyan dolog,  amit minden nap a gyermekeikkel együtt tesznek. És azok a gyermekek, akik azzal az ígérettel érkeztek ide, hogy megtapasztalják azt az adott energiát vagy spirituális életet, amelyet édesanyjuk követett, és ami vonzotta lelküket, azok számára, ha az anya abbahagyja a gyakorlást, az egy megszegett ígéret. Ezért azt gondolom, hogy nagyon fontos a nőknek és a szülőknek az, hogy megteremtsék a gyermeküknek azt a teret, amiben a gyermeknek meglehet a spirituális tapasztalása. De ez sok munkába telik.

Indiában a kis falvakban is vannak templomok, ahova a családok minden nap eljárnak, és a spiritualitást ott gyakorolják. Itt a nyugati világban, Magyarországon vagy máshol a spirituális gyakorlás nem annyira megrendíthetetlen, mint ott, ahol a mindennapi élet része. Szóval nekünk, szülőknek kell megteremteni a lelkiséget gyermekeink számára. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy templomokat kell építenünk, hanem azt, hogy a tapasztalást kell megadnunk ahhoz, hogy gyermekeink spirituális, szellemi életet élhessenek.

Szerintem a leghatékonyabb módja annak, hogy ezt a gyermekeink számára megadjuk az, ha olyan közösségi eseményeket szervezünk, ahol összejöhetnek az anyukák, a szülők együtt gyakorolhatnak kundalíni jógát, akár a gyermekek is jógázhatnak, vagy csak összegyűlhetnek mindannyian mantrázni, miközben ők csak szabadon össze-vissza futkorásznak körülöttük. Így megismerhetik ezt az energiát, s így ez egy beteljesített ígéret, hiszen ily módon megvalósulhat a spiritualitás megtapasztalása az életükben. Szóval szülőként megteremthetjük ezeket a lehetőségeket. Mivel mi vonzottuk ezeket a spirituális gyermekeket az életünkbe, itt az ideje szolgálnunk őket.

Sat Nam Jóga: A te spirituális életedet hogyan változtatta meg a lányod érkezése?

Snatam Kaur: Egy gyermek mellett valóban nincs idő arra, hogy úgy folytasd tovább a gyakorlást, ahogyan azelőtt, hogy pl. egy gyakorlatsort az előírt időkkel végig tudj vinni. Amikor édesanyává váltam, nem tudtam a spirituális gyakorlásomat úgy folytatni, mint azelőtt, és ez először nagyon elcsüggesztett.

De aztán beszélgetésbe elegyedtem egy nővel, aki hasonló folyamatokon ment keresztül, neki három gyermeke volt két év különbségekkel, kettő, négy és hat évesek. Mielőtt megszülettek a gyermekei tökéletes gyakorlása volt, pont úgy, ahogy az elő van írva, de aztán nem maradt belőle semmi.

Felkereste Yogi Bhajant és azt mondta neki: “Uram, tudja, korábban megvolt a tökéletes szádanám, 2.5 óra gyakorlás minden hajnalban, és most, most ebből semmi sincs.” Yogi Bhajan ránézett és azt felelte: “A gyermekeid a te szádanád. Most ők a te spirituális gyakorlatod.”

Amikor ezt elmesélte, az nagyon ösztönzően hatott rám, és rájöttem arra, hogy szoptatás közben is tudok zengetni, főzés közben is tudok zengetni, és autóvezetés közben is tudok zengetni. Rádöbbentem, hogy korábban, amikor a gyakorlataimat végeztem, nem értettem még igazán, mit is jelent valójában a zengetés, addig, amíg meg nem tapasztaltam azt egy teljesen más formában. Ekkor tudtam igazán megérkezni a szívembe a mantrázás során, mert sosem tudtam mennyi időm van, amíg felébred a lányom, ezért meg kellett tanulnom a zengetésnek igazán átadni önmagam és alárendelni az elmém.

Ekkor értettem meg igazán, mi is a spiritualitás, azáltal, hogy másképp kellett beillesztenem az életembe. Azelőtt a napi gyakorlásom és a munkám két különálló dolog volt, ami nem volt egészséges. Szükségem volt arra, hogy megtapasztaljam a spiritualitást a mindennapi életemben is, és ez csak akkor történt meg, amikor gyermekem lett. Tudom, nem mindenkinek kell egy gyermek születése ahhoz, hogy ezt megvalósítsa, de az én utam ez volt, és ezért hihetetlenül hálás vagyok.

Kövesd a jövő heti posztunkat, amiben folytatjuk az énekesnővel az interjúnkat.

Snatam Kaur ez évi magyarországi koncertjére itt tudsz jegyet vásárolni. Találkozunk a koncerten?! ?

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire,  állandó frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és az Instagram oldalunkon is.

Ez a cikk Domján Mia szellemi tulajdona, átvenni, felhasználni kizárólag a szerző engedélyével, valamint a forrás-link megjelentetésével lehet.