Beszéljünk egy kicsit az őszi-téli időszak leggyakoribb egészségügyi kihívásáról, a megfázásról és az influenzáról! Beköszöntött a hideg, elkezdődött az iskola/óvoda, és ilyenkor halmozottan vagyunk kitéve a kórokozók és vírusok támadásának. Az ismeretségi köröm fele éppen náthás, és sajnos a hideg beköszöntével engem sem került el a megfázás. Nem véletlenül született meg e cikk.

A kundalini jóga gyakorlása kiváló eszköz a megelőzésre, hiszen számos módszert kínál az immunrendszer erősítésére, az ellenállóképesség növelésére, az aura és pránatest erősítésére, melyek védőpajzsként óvhatnak bennünket influenzajárvány idején; de a jóga arra az esetre is szolgálhat néhány jó tanáccsal, ha már megtörtént baj – ezeket vesszük most sorba.

Leginkább akkor vagyunk kitéve a nátha támadásának, amikor már amúgy is le vagyunk gyengülve a túl sok munkától, stressztől, szorongástól, stb. De nem csak az élet diktálta túlfeszített tempó gyengítheti az immunrendszert, hanem az érzelmi stressz és a túl sok aggódás is.

Még a rendszeres jógagyakorlás mellett is előfordulhat, hogy egy átmeneti, nehezebb élethelyzet okozta kihívás miatt meggyengül a védekezőrendszer és valamilyen betegség levesz a lábunkról.

A szokásos jó tanácsok betartása mellett – mint igyunk sok folyadékot, szedjünk vitaminokat, stb. – van még néhány hasznos jógi tipp önmagunk kúrálására, melyeket én is bevetettem az elmúlt napokban, s általuk igen sokat javult az állapotom.

Ezen tippek megelőzésre is nagyszerűek, ezért bátran alkalmazd őket egész évben, de leginkább a hideg hónapokban, hogy a megfázás jó messzire elkerüljön! 😉

  1. Jógázz

Ha már túl vagy a lázas fázison, vagy ha szerencsédre nem is betegedtél le annyira, és a gyengeség ellenére még van egy kis erőd, akkor nagyon sokat tud segíteni a jógázás, vagy bármilyen testmozgás. A nyirokrendszernek hatalmas szerepe van az egészségünk fenntartásában. A nyiroknedvek segítenek eljuttatni a kórokozókat a nyirokcsomókhoz, amelyek alapvető védelmi funkciót töltenek be a szervezetünkben azáltal, hogy vírus- és baktériumszűrőként is viselkednek. Azonban a nyirokrendszernek nincs saját pumpája, ezért van szükség a testmozgásra, hogy az izmok összehúzódása által a nyirokfolyadék áramlásba kerüljön és ezáltal elláthassa méregtelenítő, tisztító funkcióját.

  1. Fogyassz gyömbért

A gyömbér egyike annak a 3 gyökérnövények, melyet Yogi Bhajan kifejezetten ajánlott a tanítványainak az egészségük megőrzéséhez. “A három gyökér – a fokhagyma, hagyma és gyömbér – megtartja az egészséged minden korban.” Ezeknek a növényeknek a gyógyító minőségét már az ősi időkben ismerték, s a mai napig kutatják és vizsgálják is.

Az ájurvéda szerint a megfázás, a nátha és a köhögés, a vata- és a kapha dosha egyensúlyának kibillenése okozta tünetegyüttes, amelynek kezelésére a legalkalmasabb növényi gyógyszer a gyömbér. Számos formában elkészíthető és fogyasztható, nézzünk két egyszerű receptet!

Gyömbértea: ízlés szerint egy hüvelykujjnyi  gyömbért vágj vékony szeletekre, és forrázd le kb. 1 liter vízzel, hagyd állni 15 percig. Majd tégy hozzá mézet és frissen facsart citromlevet.

Gyömbér-paszta: keverj össze ¼  teáskanál őrölt gyömbérport és ⅛ teáskanál kurkuma port 1 evőkanálnyi mézzel. Nyalogatva kiválóan fogyasztható és még finom is!

A gyömbér segít enyhíteni a megfázás és a köhögés tüneteit, a méz enyhíti a torokgyulladást, a kurkuma pedig kiváló a fertőzések leküzdésében.

  1. Lélegezz

A kundalini jógából ismeretes 10 test közül a nyolcadik a pránatest az, amely közvetlen összekötettésben áll az immunrendszerrel. A pránatest tárolja és áramoltatja az életerő-energiát (pránát), amelyhez a légzés révén jutunk hozzá. A légzőgyakorlatok nagyon jók megelőzésre, de akkor is hatásosak, ha már levert a betegség. Ezek közül van néhány, amelyek megfázásos, influenzás tünetekre is kiválóan hatnak. Egy ezek közül:

Kutya-légzés: Ez egy könnyű, ámde nagyon hatásos légző-technika az immunrendszer erősítésére. Ülj törökülésbe egyenes gerinccel, ha szükséges használj ülőpárnát, hogy könnyebb legyen egyenesen tartani a hátad. Húzd be egy kicsit az állad a nyakad irányába és emeld ki a mellkasod. Nyújtsd ki a nyelved, és ritmikusan, gyors tempóban lélegezz be és ki a szádon keresztül, ettől olyan lesz a légzésed, mint a kutyák lihegése. Folytasd 3-5 percig. Befejezésül lélegezz be jó mélyen, tartsd bent a levegőt 15 másodpercig, miközben nyomd a nyelved hegyét a szájpadláshoz – ezt ismételd meg még kétszer.

  1. Mantrázz

A mantrák úgy is hatnak, ha csak hallgatod őket, de énekelve átütő erővel is bírhatnak. A kundalíni jóga hagyományában általában gurmukhi nyelvű mantrákat zengetünk. Ezeknek a szent szövegeknek, imánknak van egyfajta rezgésük, mely a zengetés által még jobban átjárja a testet. Így tudjuk megjeleníteni magunkban azt az energiát, amit egy adott mantra hordoz. Az énekléssel ugyanakkor rezgésbe jön az egész testünk, amely már önmagában is gyógyító. Amikor szent szövegeket zengetünk, akkor a létrejött rezgés speciális reflexpontokat is stimulál az energia-rendszerünkben. Ezért (is) olyan hatásosak ezek a mantrák. Erről a témáról részletesebben egy korábbi bejegyzésből tájékozódhatsz. A napokban összeállított gyógyító mantra gyűjteményt pedig akár azonnal el is kezdheted hallgatni a Spotify-on!

  1. Yogi Bhajan orvossága influenzára

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál őrölt bors
  • 1 teáskanál cayenne bors
  • 3 púpozott evőkanál őrölt kurkuma
  • 30 g bazsalikom
  • Olívaolaj (hidegen sajtolt!)

Egy kis serpenyőben keverj össze annyi olívaolajat a fűszerekkel, hogy egy krémes állagú pasztát kapj, ezt a keveréket hirtelen süsd 2-3 percig. Majd fogyaszd joghurttal vagy zöldségekkel. 72 órán belül jobban kell, hogy légy tőle.

+1 Engedd meg..

… hogy beteg légy! Engedd meg a pihenést! Mert sokszor a védelmi rendszerünk gyengülését pont a lazítás hiánya okozza. De hányan vagyunk úgy, hogy arra sincs időnk, hogy betegek legyünk? S ha mégis bekövetkezik, akkor azonnal C-vitamin extra, napi 3 liter tea, meg jógi tippek :), csak legyünk már túl rajta.

Pedig a megfázásnak és az influenzának van egy fontos energetikai aspektusa, amelyről jó nem megfeledkezni. Ez pedig a tisztulás. Tisztulás nem csak fizikai szinten, hanem érzelmi és energetikai vonatkozásban is. Amikor nagyon felgyűlnek a dolgok, akkor azt ki kell adni valahogy. A relaxáló pihenésben tudjuk a leginkább feldolgozni a minket ért stresszt, ezért a kikapcsolódás az egyik legjobb prevenció, de ha már késő, akkor legalább betegen engedjük meg magunknak a lazítást!

Sat Nam!

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire,  állandó frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és az Instagram oldalunkon is.