A fizikai test után a pránatest lehet a 10 test közül a második legmegfoghatóbb test, hiszen ez szoros összefüggésben áll légzésünkkel, amelyhez viszonlyag mindannyian könnyen tudunk kapcsolódni.

A légzésnek két aspektusa van: az egyik a fizikai, amely során oxigénhez juttatjuk a testünket; a másik energetikai, amellyel pránát, azaz élet-energiát veszünk magunkhoz. A nyolcadik testünk a jógában a Pránatest, amely ezt a finom energiát, a pránát tárolja és áramoltatja, tehát az élet a fizikai testünkben általa nyilvánul meg.

Mivel a lélegzetünk által jutunk a pránához, a légzésünk minősége nagyban meghatározza azt, hogy a végtelen életerőből mennyit veszünk fel és hogyan hasznosítjuk azt magunk számára.

Így már nem is titok, mi a hosszú élet, a jó egészség és vitalitás kulcsa, melyet a jógik több ezer éve tudnak, ami a lassú, mély és tudatos légzés.

De ennél többről is szól a pránatest:

Kulcsmondata: “A végesből a Végtelenbe.”

Fő kérdései: Félelem mentesen ragadom meg az életet? Van elég energiám ahhoz, hogy megvalósítsam a céljaimat?

Egy erős pránatest folyamatosan szállítja az életerő ellátmányt, ami nem csak a jó egészséghez és vitalitáshoz járul hozzá, hanem azáltal, hogy összepcsol a Végtelenből érkező életerővel, áramlásba hoz a Mindenséggel. Ebben az áramlásban megtapasztalhatjuk milyen félelem mentesen létezni, igazán élni, és megérezni az egységet a világ összes teremtményével. Életerővel telten a céljainkért könnyedén teszünk erőfeszítéseket.

Amikor a pránatest gyenge, akkor teljesen erőtlenné válunk, mind fizikailag, mind lelkileg. Egyrészt az ellenállásunk a betegségekkel szemben meggyengül, másrészt fásultság, motiválatlanság és az aggodalmaink lehetnek úrrá rajtunk.

Mit tanulhatunk tőle?

Nem létezik semmilyen más olyan stimulálószer (pl.cukor, kávé, energiaital, stb.) vagy fiatalító kezelés, amellyel olyan életerőhöz és vitalitáshoz tudnánk jutni, mint amihez saját lélegzetünk által. A légzés ajándék, mégis folyamatosan megfeledkezünk róla, ahelyett, hogy magunkévá tennénk mindazt, amit általa kaphatunk. Ahogy a légzés tágul, úgy tágul minden más is, a tudatunk, a lelkünk, a szívünk, a lehetőségeink és a boldogságunk is…

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire,  állandó frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és az Instagram oldalunkon is.

 

10 test a jógában sorozat:

10 TEST A KUNDALINI JÓGÁBAN // LÉLEKTEST

10 TEST A KUNDALINI JÓGÁBAN // NEGATÍV ELME

10 TEST A JÓGÁBAN // POZITÍV ELME

10 TEST A JÓGÁBAN // SEMLEGES ELME

10 TEST A JÓGÁBAN // FIZIKAI TEST

10 TEST A JÓGÁBAN // A FÉNYÍV

10 TEST A JÓGÁBAN // AZ AURA