Amióta megismerkedtem a kundalini jógával és a meditációkkal, azóta minden nap érzem a hívást arra, hogy valamit olvassak, hallgassak ezzel kapcsolatban. Olyan, mint amikor gyerek voltam és szivacsként szívtam magamba a biológia órák tananyagát. De annak ellenére, hogy valamit egyszer már elolvastam, van hogy úgy érzem ezt nekem még egyszer el kell olvasnom. Vagy épp újra meg kell hallgatnom.

Ilyenkor egy belső hang súgja meg, hogy mi az, amire éppen szükségem van. Újra előveszem, meghallgatom azt ami éppen hív. Mindeközben egy nagyon érdekes folyamaton megyek keresztül. Biztos veletek is előfordult már, hogy akárhányszor vesztek elő egy leckét, vagy egy mantrát, mindig újat tanít és más felismerést ad. És ezzel nem csak egy adott témát láthatunk új szemszögből, hanem magunkat is. Közelebb kerülünk magunkhoz, egy másik oldalunkat ismerjük meg, egy újabb mélységet, bölcsességet fedezhetünk fel, ami eddig rejtve volt bennünk.

Például a SatNam Jóga programjainál is mindig újraolvasom a leckéket, sőt addig tovább sem megyek eggyel, amíg azt nem érzem, hogy készen állok rá. Szerintem hagyni kell időt magunknak arra, hogy a dolgok megérjenek bennünk, és nem szabad, hogy az egónkból akarjunk csak elsajátítani valamit. Ennek teljes szívből kell történnie, hogy igazán mélyen belénk ivódjon és a részünkké váljon. Ez időbe, rengeteg türelembe és gyakorlásba kerül, de megtérül, és a hatás biztosan nem marad el.

Vannak mantrák például amiket imádok, és minden nap hallgatok, de nem mindegyik vált a részemmé teljesen, azt vettem észre, hogy azok tartanak folyamatosan velem amiket türelmesen, alázattal és kitartással gyakoroltam. Például az Aad Guray Nameh védelmi mantra az egyik, amit minden nap elmondok, és már olyan tudatos szintre emeltem, hogy miközben éppen rosszat álmodtam, tudatosan zengettem, és a rossz álom eltűnt. Azóta nem is félek, nem álmodom rosszat.

Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki, hogy elolvas vagy meghallgat újra egy régi tanítást vagy egy mantrát, amit egykor sokat zengetett. Közben figyeljük meg, hogy most éppen mi újat tanított, adott nekünk, vagy hogy milyen érzések jöttek fel bennünk.  Azt is érdemes megfigyelni, hogy amikor ezt tesszük, melyik holdpontunkunk aktív éppen. Nálam például akkor is mindig más felismeréseket és üzeneteket hoznak a leckék, amikor más-más holdpontom aktív.

Ahhoz pedig, hogy hatékonyabban sajátítsunk el egy tanítást, és egyszerűbben menjen a tanulás, a különböző ásványok is segítségünkre lehetnek.

♦ A hegyikristály például kitisztítja az elmét és segít a fókuszt fenntartani, és előhozni a memóriánkból az elraktározott információkat. Érdemes mindig magunknál tartani egyet, ugyanis ez az egyik legerősebb gyógyító kő is egyben.

♦ A tigrisszem szintén jó választás, segít a memorizálásban és a figyelem fenntartásában, miközben frissen tartja elménket.

♦ A szodalit pedig kitisztítja a tudatunk a felesleges dolgoktól és segít megérteni, hogy mi miért van és miért történt úgy. Erősíti az intuíciót és általa kiszűrhetők a számunkra nem fontos információk is.

Egy szó, mint száz, az biztos, hogy a jógikus tanításokat sem elég csak egyszer hallani, az ismétlés a tudás anyja, és a türelem tényleg rózsát terem. 😉 Ha pedig még a köveket is bevetjük a tanulás folyamatába, akkor igazán mélyre tudnak menni az üzenetek.

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire,  állandó frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a facebook oldalunkon is.