Interjúnk utolsó részében Snatam Kaur a kiteljesedett életről és a belső béke azon állapotáról beszél, ami néhány kulcs ismeretében mindenki számára elérhető.

Sat Nam Jóga: Mit gondolsz, mi lehet még fontos ahhoz, hogy kiteljesedett életet éljünk? Egyáltalán hogyan tudunk kiteljesedett életet élni?

Snatam Kaur: Úgy érzem, hogy minden pillanatban megvan a lehetőségünk a választásra, hogy a lelkünk rezgését éljük-e vagy sem. Ha a lélek birodalmában, azaz a lelkünk rezgésében élünk, az egy nagyon egyszerű dolog, csupán azt követeli meg tőlünk, hogy jelen legyünk önmagunkban, a tekintetben hogy kik vagyunk; hogy jelen legyünk az életünkben, és azt is jelenti, hogy el tudjuk engedni az érzelmeink energiáját és a ragaszkodást, hogy bizonyos módon akarjunk dolgokat. Ez egy gyönyörű út, mert ez a fény útja, annak az újta, ahol te magad vagy a fény.

Szóval rátalálni arra, hogy mit szeretne a lélek és mi a lélek energiája szerintem egy fontos kulcs ahhoz, hogy kiteljesedett életet éljünk. Néhányan nem feltétlen kapcsolódnak a lelkükhöz vagy a szeretethez – így is hívhatom -, vagy a szeretet megtapasztalásához, azaz nem a szeretetet választják.

Mindegy, hogy mi történik életemben, én megyek és éneklek, hogy e felé a frekvencia, energia felé forduljak. Most éppen azon dolgozom, hogy a különböző országokban, ahol éppen járok, el tudjam énekelni különböző nyelveken, azt hogy “a szeretet vagyok”. Ezt azért teszem, hogy inspirálni tudjam az embereket abban, hogy a szeretet energiáját válasszák – és ha mindezt a saját nyelvükön hallják az erőteljesebb lehet, legalábbis ezt a saját tapasztalatomból így érzem.

Úgy érzem, hogy kulcsfontosságú emberiség számára az, hogy a szeretet frekvenciáját válasszuk, bármilyen kihívást is hozzon az élet.

Sat Nam Jóga: Hogyan tudunk nagyobb békét teremteni a Földön? Nemcsak itt Magyarországon, hanem bármerre, amerre járunk?

Snatam Kaur: Úgy érzem, hogy a békét legelőször és leginkább magunkban kell megtalálnunk. Semmit sem kontrollálhatsz önmagadon kívül, nincs felelősséged abban, hogy mi történik rajtad kívül, de irányíthatod és felelősséggel tartozol azért, hogy milyen a belső világod, és szerintem ez a fő kulcs abban, hogy egy békésebb világot teremtsünk.

Fontos, hogy azok, akik a béke érdekében dolgoznak ne legyenek stresszesek és ne őrüljenek meg, hanem ténylegesen a béke állapotában legyenek. Például azok, akik a környezet védelméért dolgoznak, vagy a kormánynak, vagy az iskolai tanárok, és mindenki, aki számára a béke terjesztése nagyon fontos. Én éppen ezért szentelem az életem a kundalíni jógának és meditációnak és vagyok elkötelezett szikh, mert ez az út adja meg számomra a belső béke érzését, minden körülmények között.

Ha mindannyian elsősorban a belső béke állapotát ápolnánk, akkor sokkal hatékonyabbak lehetnénk a munkánkban, vagy bármiben, amit csinálunk. Nem szaladgálhatunk körbe-körbe azt hirdetve, hogy ‘Békét, békét’, amikor belül nincs meg a belső békénk. És az sem jó, ha csak a saját belső békénkkel foglalkozunk, és azt mondjuk: “Ne zavarjon senki!” – az is fontos, hogy megérintsük az embereket, és túllépjünk a komfortzónánkon.

Tudod, számomra a koncertek megtartása – és most teljesen őszinte leszek veled – egy kicsit, nem is kicsit, nagyon is túl van az én komfortzónámon. De így sok emberhez elérek, s ez az én módom, arra, hogy a béke enerigáját szolgáljam, s azt fejlessszem is önmagamban.

Szerintem mindannyian meg tudjuk találni azt az egyedülálló kincset, ami bennünk lakozik – legyünk akár művészek, festők, jóga tanárok, vagy bármi, ami a világon csak előfordulhat. De a fontos ebben nemcsak az, hogy ezeket az ajándékokat továbbadjuk, és hogy megosszuk őket, hanem hogy mindezt a belső béke állapotából tegyük.

Sat Nam Jóga: Nagyon köszönöm, azt hiszem, ez egy gyönyörű lezárás.

Snatam Kaur ez évi magyarországi koncertjére itt tudsz jegyet vásárolni. Találkozunk a koncerten?! ?

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire,  állandó frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és az Instagram oldalunkon is.

Ez a cikk Domján Mia szellemi tulajdona, átvenni, felhasználni kizárólag a szerző engedélyével, valamint a forrás-link megjelentetésével lehet.