A semleges elme  a jógik és a mindig nyertes hozzáállás legnagyszerűbb eszköze. A semlegesség, az ítéletmentesség, a felülemelkedés, és a reagálás nélküli lét mind akkor tud megvalósulni, ha a semleges elménk kiegyensúlyozott.

A várandósságom idején hónapokig gyakoroltam ezt a meditációt. Ez segített a semlegességet még jobban kiépíteni elmémben, a hatása egyszerűen felemelő: nagyon sok esetben másodperceken belül megváltozott az elmeállapotom olyan helyzetekben is, amiket régebben még bizonyos reakció vagy legalább belső konfliktus eredményezett. Hatásaként sokkal nyugodtabbnak, kiegyensúlyozottabbnak, és energikusabbnak éreztem magam, és nagyon sok régi mintát, hitrendszert is felfedeztem, elengedtem.

Nézzük így meg még részletesebben a semleges elmét.

 

Semleges elme

Kulcsmondata“Egy csésze ima”

Fő kérdései: Megengedem magamnak, hogy intuitív legyek, hogy  meghalljam a belső bölcsességem hangját és ez alapján járjak is el?

A negyedik a sorban a 10 test közül a semleges elme, mely együttérzéssel tekint az egész életre. Fő feladata, hogy meghallja mind a pozitív, mind a negatív elme üzeneteit, kiértékelje azokat, és egy emelkedettebb nézőpontból (meditatív állapotból) adjon iránymutatást. Ehhez a jógikus tanítások alapján kilenc másodpercre van szükség, így talán nem véletlenül terjedt el a magyar nyelvben az, hogy “Számolj tízig, mielőtt megszólalsz!” Legyen tíz, biztos, ami biztos, ugye? 🙂

Ha a semleges elménk erős akkor könnyebben halljuk meg lelkünk hangját, intuitívak vagyunk, és nagyobb eséllyel követjük a belső iránymutatást.

Ha a semleges elménk gyenge, akkor gyakran okoljuk a körülményeket, hajlamosak vagyunk ítélkezni és áldozatként viselkedni, és nehezen döntünk

A fő kulcsmondata : egy csésze ima. Tudod, van az a mondás, hogy a pohár félig üres, vagy félig tele. Nos, erre a jógik semleges elmével azt mondják, hogy a pohár teljes. Pozitív elméből nézve félig tele, negatív elméből rátekintve félig üres, de valójában mindegyik előítélet. A pohár  (vagyis a csésze) azonban mindig teljes, mindig egész, és  képes megtartani azt, amit beleöntünk. A legjobb pedig az, ha az imával való hozzáállásunkat tesszük bele.

Mit tudunk tanulni tőle?

A jógik szemszögéből nincs jó és rossz, fekete és fehér, sötét és világos. Ahhoz azonban, hogy ezt belső felismerésként éljük, és ezt lássuk meg a mindennapjainkban szükséges a meditatív elme kiépítése és a semlegesség, amit legkönnyebben meditációval, és a tudatos, éber jelenléttel érhetünk el. Ekkor képessé válunk túllátni az élet dualitásán, és ráhangolódni a kozmikus tervre.

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire, állandó frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a facebook oldalunkon is.

 

10 test a jógában sorozat:

A 10 TEST ALAPJAI

10 TEST A KUNDALINI JÓGÁBAN // LÉLEKTEST

10 TEST A KUNDALINI JÓGÁBAN // NEGATÍV ELME

10 TEST A JÓGÁBAN // POZITÍV ELME

10 TEST A JÓGÁBAN // FIZIKAI TEST

10 TEST A JÓGÁBAN // A FÉNYÍV

10 TEST A JÓGÁBAN // AZ AURA

10 TEST A JÓGÁBAN // A PRÁNATEST

10 TEST A JÓGÁBAN // A FINOMTEST