Folytassuk a 10 test a jógában c.cikksorozatot, amiben múlt hónapban az elmét kezdtük el bővebben elemezni  a 10 test tükrében. Ahogy ott írtam, elménk három fő funkcióra tagolható, negatív, pozitív és semleges elmére, és kiegyensúlyozott működéséhez mindhárom funkció megfelelő működése szükséges, de mindegyik erősítése sok értéket rejt önmagában.

 

Pozitív Elme

Kulcsmondata: “Ördögi vagy isteni”

Fő kérdései: Nyitott vagyok a lehetőségekre? Bizakodó vagyok? Befogadom a jót az életembe?

A harmadik a sorban a 10 test közül a pozitív elme, mely minden helyzet és ember pozitív lényegét látja. A mai modern tanítások hajlamosak igen nagyra magasztalni , azonban ugyanúgy, mint mindennek, a pozitív elmének is két oldala van.

Ha a pozitív elménk erős, akkor optimisták, bátrak, pozitívak és reménnyel teltek vagyunk. Beengedjük a forrásokat, könnyedén és kedvvel vágunk bele az új dolgokba, amiket aztán képesek vagyunk véghez is vinni.

Ha a pozitív elménk gyenge, akkor gyakran előfordul, hogy nem vesszük figyelembe a veszélyt, túlontúl pozitívak lehetünk önmagunkkal és másokkal szemben is, gyakran elkendőzve ezzel a valóságot. Ez egy ideig működik, aztán sokszor átcsapnak érzéseink a másik oldalra: eluralkodik rajtunk a kétségbeesés, becsapottnak érezzük magunkat, azt érezhetjük, hogy kihasználtak. Ilyenkor aztán felerősödik negatív elménk hangja is,  haragossá és türelmetlenné válhatunk.

A pozitív elme kulcsmondata “az ördögi vagy isteni”  körültekintésre int. Azt jelenti, ha nem kalkulálunk a lehetséges kockázattal, akkor könnyen pórul járhatunk. Ez ma nagyon is jellemző a világunkban, ha csak megnézzük, mennyi hitelt veszünk fel és milyen dolgokba vagyunk képesek sokan gondolkodás nélkül belemenni. Erre aztán még rá is játszik a média, a marketing és a fogyasztói társadalom világa, ami sokszor rejti el előlünk a lehetséges negatív kimenetelt és a hátrányokat.  

Mit tudunk tanulni tőle?

A pozitív elme fontos, de nem a minden. Sokszor, különösen a veszélyhelyzetekben szükségünk van a negatív elme hangjára is. A túlontúl pozitív élet felfogás így nem a legmegfelelőbb megoldás. Ahhoz, hogy megfelelő irányba tereljük az elménket, érdemes vagy a pozitívat, erősíteni, vagy a negatív elme hangját elengedni, kivezetni, és körültekintően és felelősségteljesen járni el a mindennapjainkban, miközben folyamatosa erősítjük belső erőnket és növeljük önbecsülésünket!

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire.

 

10 test a jógában sorozat:

A 10 TEST ALAPJAI

10 TEST A KUNDALINI JÓGÁBAN // LÉLEKTEST

10 TEST A KUNDALINI JÓGÁBAN // NEGATÍV ELME

10 TEST A JÓGÁBAN // SEMLEGES ELME

10 TEST A JÓGÁBAN // FIZIKAI TEST

10 TEST A JÓGÁBAN // A FÉNYÍV

10 TEST A JÓGÁBAN // AZ AURA

10 TEST A JÓGÁBAN // A PRÁNATEST

10 TEST A JÓGÁBAN // A FINOMTEST