A Sat Nam Jógán már volt szó arról, hogy a kundalíni jóga tanítása szerint nem egy, hanem 10 testünk van. Ezen 10 test a szellem egy-egy erőteljes képessége. Minden testnek vannak előnyös tulajdonságai, amelyek akkor nyilvánulnak meg, ha az adott test erős, és vannak jellemző hiányosságai, amik akkor jönnek létre, ha gyenge.  Így ha erősítjük ezen testeket és kiegyensúlyozzuk őket, akkor több képességre, nagyobb potenciálra, egészségre és kreativitásra tehetünk szert.

Hogy mely pontosan ez a 10 test, arról itt tudsz bővebben olvasni, de most a blogon egy olyan sorozatba kezdünk, amiben végigmegyünk mind a 10 test rövid jellemzésén. Az első test a lélektest:

LélekTest

Kulcsmondata: Ész vagy Szív?

Fő kérdései: Életem a lelkem szándékának megnyilvánulása? Szívből élek? Együttérző és kedves tudok-e lenni magammal, másokkal, a cselekedeteimben és a hozzáállásomban egyaránt?

Az első test a 10 test közül a lélek test. A lélek elég tág fogalom, de talán mindannyiunknak van elképzelése róla. A jógik szemszögéből a lélektest olyan energia, amit nem lehet elpusztítani, se nem létrehozni, képes teret és időt túllépni. A lélek mindig velünk van. Halálunkkor csak a Lélektest és a Finomtest az, ami a 10 testből velünk marad. A lélektest az, ami a Végtelenséghez kapcsol minket. Lelkünkön keresztül tudjuk megtapasztalni a Szellem áramlását önmagunkban. Lelkünk a Szellem egyedi kifejeződése, és az alapvető energiánkat, esszenciánkat tartalmazza.

Ha a lélektest erős, akkor Szívből élünk, és nem hagyjuk, hogy az ész irányítson. Ilyenkor alkotóerőnk tiszta módon áramlik, kreativitás jellemez, és bele tudunk lazulni a végtelen energia áramlásába. Nyugodtak vagyunk, mert tudjuk, hogy a Végtelenből bőven jut mindannyiunknak, legyen szó egészségről, bőségről, boldogságról vagy kreativitásról.

Ha a lélektest gyenge, akkor hagyjuk, hogy az elménk irányítson. Ilyenkor könnyen akadályokba ütközhetünk, és megakadva érezhetjük magunkat. Céltalannak tűnhetünk, és nem tudjuk, hogyan indítsuk be az alkotó folyamatok áramlását.

Mit tudunk tanulni tőle?

Mivel a lélektest állandóan velünk van, egész Létezésünk ideje alatt, ezért jó, ha megtanulunk hosszú távon gondolkodni. Ez nemcsak azt jelenti, hogy tudjuk, mit fogunk csinálni jövő héten, vagy hogy tudjuk hol tartunk öt és tíz év múlva, hanem hogy tudatában vagyunk annak, hogy tetteinknek milyen következményei lesznek 5, 10, 20, 100 év múlva a családunkra, a generációnkra vagy akár az egész bolygóra nézve. Nem kell egyből nagy dologra gondolnunk, elég, ha csak az apróságokat kezdjük el tudatosítani, pl. hogy szelektíven gyűjtjük-e a szemetet, vagy mennyi vizet használunk el naponta.

A lélektest a kapcsolódásról is szól. Anélkül, hogy megtanuljunk kapcsolódni önmagunkkal, nem tudjuk „követni az üdvünket”. Hogy mit is jelent ez? Ha a lelkünkkel való kapcsolódáson keresztül megtaláljuk azt, hogy mit szeretünk csinálni, hogy miben vagyunk jók és választ kapunk arra, hogy kik vagyunk valójában, akkor nemcsak őszinték leszünk önmagunkhoz, hanem boldogan és örömmel telve tudunk az élethez hozzáállni, és másokat is könnyebben boldoggá tehetünk.

 

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire.

 

10 test a jógában sorozat:

A 10 TEST ALAPJAI

10 TEST A KUNDALINI JÓGÁBAN // NEGATÍV ELME

10 TEST A JÓGÁBAN // POZITÍV ELME

10 TEST A JÓGÁBAN // SEMLEGES ELME

10 TEST A JÓGÁBAN // FIZIKAI TEST

10 TEST A JÓGÁBAN // A FÉNYÍV

10 TEST A JÓGÁBAN // AZ AURA

10 TEST A JÓGÁBAN // A PRÁNATEST

10 TEST A JÓGÁBAN // A FINOMTEST