Az emberek többnyire a fizikai testükkel azonosulnak, és csak a fizikai tulajdonságaik alapján gondolnak magukra. Legjobb esetben is egy fizikai test és egy elme párosaként. Az igazság azonban az, hogy az emberi lény tíz testből épül fel. Ezek: a fizikai test, három mentális test és hat energiatest.

 1. Lélektest
 2. Negatív elme
 3. Pozitív elme
 4. Semleges elme
 5. Fizikai test
 6. Fényív
 7. Aura
 8. Pránatest
 9. Finomtest
 10. Sugárzó test
 • A Tíz Test a szellem egy-egy erőteljes képessége. Minden testnek vannak előnyös adottságai, amik akkor nyilvánulnak meg, ha erős az adott test, valamint jellemző hiányosságai, amikor gyenge.
 • Belső képességeinket nagyban meghatározza tíz testünk egyensúlyi helyzete
 • Megerősíthetjük Tíz Testünk közül bármelyiket, ha kifejlesztjük az egyensúlyt vesztett test azonosításának képességet, majd a test erősítésére alkalmas technikákat gyakoroljuk
 • Hogy megértsük, hogyan jelennek meg az egyes testek teljes kifejlettségükben, érdemes a Tíz Szikh Guru életét megvizsgálnunk. Bár minden Guru egyenként Mester, tökéletesedett lény volt, életeik példázzák a Tíz Testhez kapcsolódó egyes erényeket.
 • Minden betegség a szellem-, vagy az energiatestek közül az egyikben gyökerezik, mielőtt külsőleg is megjelenik. Ezért a Tíz Test megerősítésével és kiegyensúlyozásával egészségünket is javíthatjuk.

A Tíz Test kiegyensúlyozása

 A kundalíni jóga szisztematikus krijáival a Tíz Test kiegyensúlyozásán és aktiválásán dolgozik. Ezért a kundalíni jóga rendszeres, őszinte gyakorlása átfogó módszer mind a Tíz Testen való munkára. Ha gyengeséget, egyensúlyvesztést figyelsz meg egy adott testben, és annak megerősítésére, kiegyensúlyozására akarsz összpontosítani:

 • Gyakorold rendszeresen a kundalíni jóga kirjáit, akár egy tanár instruálásával otthon, akár a csoportos órákon
 • Válassz tanárod segítségével egy olyan meditációt, mely az adott testen dolgozik, vagy amely olyan mantrát használ, mely az adott szempontból erősít.
 • A megfelelő Guru tanításait, mantráit (Gurbani) ismételve. Tanulmányozhatod az életét, a szövegeit is.

A 10 test részletes leírását hamarosan olvashatod itt a blogon, kövesd figyelemmel a cikkeket!

Forrás:  The Aquarian Teacher

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire.

 

10 test a jógában sorozat:

10 TEST A KUNDALINI JÓGÁBAN // LÉLEKTEST

10 TEST A KUNDALINI JÓGÁBAN // NEGATÍV ELME

10 TEST A JÓGÁBAN // POZITÍV ELME

10 TEST A JÓGÁBAN // SEMLEGES ELME

10 TEST A JÓGÁBAN // FIZIKAI TEST

10 TEST A JÓGÁBAN // A FÉNYÍV

10 TEST A JÓGÁBAN // AZ AURA

10 TEST A JÓGÁBAN // A FINOMTEST