Finomérzékelés, pontos ráérzés, médiumi csatornázás, a dolgok mögé látás… Ezek a képességek mind a kundalíni jógából ismeretes 10 testünk közül a kilencedikhez, a Finomtesthez kapcsolódnak. Finomteste mindenkinek van, az energiatestünk része, elsődlegesen a talpak alatt helyezkedik el, mint egy nagy energiabuborék, de átjárja az összes többi testünket is.

Talán nem véletlen, hogy Indiában létezik egy különös szokás: a nagyrabecsült kitüntetett emberek lábát a megtiszteltetés jeléül megérintik, mint egy kézfogás. De a tisztelet kifejezésén kívül ennél sokkal több is történik ebben az érintésben: a Pránatest energiája a kezeken keresztül kapcsolódik a Finomtest energiájához, s így mindahhoz a tudáshoz is, amellyel a bölcs rendelkezik.

Ugyanis a Finomtestünk a személyes Akasha-krónikánk, amely minden információt tartalmaz rólunk, a gondolatainkat, az érzelmeinket, szándékainkat, az életünk eseményeit és tapasztalatait, mindent, ami velünk történt, s nem csak ebben az életben, hanem az előző életeinkben is. Mindemellett a Finomtestünkön keresztül tudunk kapcsolódni az univerzális Akasha-krónikához is, amely az Univerzum összes tudását  és bölcsességét magába foglalja, mint egy kozmikus fájl az internet felhőjében.

A 9. testünk az éteri birodalomhoz kapcsol, s bizonyos értelemben része is annak. A 10 testünk közül csak a Finomtest és a Lélektest az, amely megmarad a fizikai test halála után is. Ekkor az összes többi testünk hátramarad, s a Finomtest a Lélektestet az éteri birodalomba, a lélek eredeti otthonába szállítja, s kíséri az elkövetkezendő inkarnációiba is. Neki köszönhető, hogy a halálunk után az egész életünk történetére és tapasztalataira tudunk reflektálni, mielőtt hazatérnénk a legmagasabb létezési formánkba.

Kulcsmondata: Mesteri hozzáértés vs. Misztérium

Fő kérdései: Mennyire vagyok képes a felszín alá látni, a sorok között olvasni? Mi az élet igaz célja?

Hozzá tartozó fogalmak: Nyugalom, Finomság, Mesteri szint

A Finomtest bölcsességet és a Végtelen ismeretét tartalmazza. Yogi Bhajan azt mondja róla:

“Muszáj, hogy a hallgatás állapotában légy a közben, miközben beszélsz. Ha nem hallod, mit mondasz, nem hallod a tudatosságod finom hangját sem, amint az kommunikál veled.”

Ha erős Finomtesttel rendelkezünk, akkor számunkra semmi sem misztérium az életben. Képesek vagyunk gyorsan tanulni és könnyen uralni a helyzeteket, hiszen olvasunk a sorok között és könnyen felismerjük a helyzetek mögötti mozgató erőket. Így nem könnyű csapdába csalni minket. Mivel képesek vagyunk látni a teljes képet, nagy nyugalommal rendelkezünk. Egy erős Finomtestre a kifinomultság jellemző nem csak az önkifejezésben, de abban is, ahogy mesteri szintre műveljük magunkat.

Ha viszont a Finomtestünk gyenge, akkor naívak lehetünk, s könnyen átverhetnek. A beszédünk és a viselkedésünk akaratlanul goromba lehet, s nyughatatlanság jellemezhet minket, mert képtelenek vagyunk a dolgokkal úgy együttáralomlni, ahogy azok vannak.  Ilyenkor könnyen elveszünk a részletekben, nem látjuk a fától az erdőt, a globális, nagy képet. Nehézségeink lehetnek a nagy mennyiségű információ feldolgozásával és megemésztésével is, s ez megmutatkozhat nem csak emésztési problémák formájában, de a nyomás okozta agresszív és durva viselkedésben is.

Mit tanulhatunk tőle?

Mivel a Finomtest szorosan kapcsolódik a Lélekhez, ahogy egyre kifinomultabbá válunk bármely tevékenységben, úgy kerülhetünk egyre közelebb a Lélekhez. Megtörténhet ez a folyamat a beszédünk, a mozgásunk kiművelésében (pl. tánc), vagy bármilyen más művészetben. Ahogy az önkifejezésünkben finomodunk, úgy finomodik az érzékelésünk is, amellyel az élet s a saját létezésünk finom árnyalatait felfogjuk. S ahogy egyre közelebb kerülünk a Lélekhez, úgy érhetjük el egyre jobban az isteni tudatosságot is.

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire,  állandó frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és az Instagram oldalunkon is.

 

10 test a jógában sorozat:

10 TEST A KUNDALINI JÓGÁBAN // LÉLEKTEST

10 TEST A KUNDALINI JÓGÁBAN // NEGATÍV ELME

10 TEST A JÓGÁBAN // POZITÍV ELME

10 TEST A JÓGÁBAN // SEMLEGES ELME

10 TEST A JÓGÁBAN // FIZIKAI TEST

10 TEST A JÓGÁBAN // A FÉNYÍV

10 TEST A JÓGÁBAN // AZ AURA

10 TEST A JÓGÁBAN // A PRÁNATEST